Hiddink: 'Oranje niet minder dan Ajax'

NOORDWIJK, 6 JUNI. Het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, gistermiddag. In een van de gangen vormt zich een lange rij van jeugdige mensen. Allen gewapend met pen en papier, voor de handtekeningenjacht. Opgewonden jongens en giechelende meisjes, die kreten slaken als ze hun idolen eindelijk mogen aanschouwen. Alle voetballers van Oranje zijn populair, maar er zijn uitschieters. De met een beenblessure tobbende Marc Overmars en met name Patrick Kluivert, die sinds zijn winnende treffer in de Europa-Cupfinale Ajax-AC Milan is overstelpt met post en door duizenden is aangesproken. “Elke keer als ik de beelden van die goal terugzie, moet ik kijken of ik het echt ben”, zegt de vrolijke Ajacied, die onsterfelijk lijkt te zijn geworden.

Morgenavond zit hij op de bank. In Minsk, bij de botsing tussen Wit-Rusland en het Nederlands elftal. Oranje mòet in Wit-Rusland (en daarna nog driemaal) winnen om uitzicht te houden op de eindronden van het Europees kampioenschap van 1996 in Engeland. Bondscoach Guus Hiddink spreekt in het chique onderkomen aan zee, waar zijn selectie beide pinksterdagen verblijft, dan ook van “een cruciale ontmoeting”. Op de persconferentie is de trainer als altijd de rust zelve. De gentleman praat met zachte stem. Hij legt uit dat zijn pupillen, onder wie acht Ajacieden, een heel grote verantwoordelijkheid hebben. Dat ze zich in Minsk moeten manifesteren. “Ze dienen te beseffen dat ze zich na een Europese topprestatie niet belachelijk kunnen maken in een alles beslissende interland.”

Hiddinks uitverkorenen kwamen vorige week twee dagen bijeen in Zeist, in Noordwijk worden de puntjes op de i gezet. Met in totaal drie trainingen en met gesprekken om “de jongens weer bij de les te krijgen, de spanning kunstmatig op te voeren”, zoals de coach het uitdrukt. “In Zeist was het moeilijk de mannen op gang te krijgen. De tweede dag liep het stukken beter, nadat we de wekker op zeven uur hadden gezet.” In de hal van het hotel bevestigt Ronald de Boer dat verhaal. “Het viel aanvankelijk tegen, daar in de bossen, ja het was wel even pittig. Ik ben blij dat we het gedaan hebben. Je hebt die feestvreugde na die finale gehad en er moesten toch heel wat afvalstoffen uit mijn lichaam. Ik voel me weer lekker.”

Als een kater sluipt de wedstrijd Tsjechië-Nederland (3-1) van eind april nog door het Noordwijkse hotel. Hiddink kan hem niet ontwijken. Hij bekent dat er achteraf is “gediscussieerd en geruzied over Praag”. “Ik ben geschrokken van het gemak waarmee sommigen hun taak dachten te kunnen uitvoeren. Ze maakten in het begin een aantal fouten en ze gaven kansen weg. Toen ze de zaak onder controle leken te krijgen, hadden ze het gevoel van: er kan ons niks meer gebeuren. Ze vergaten de basistaken in de verdediging. Dat was heel erg.” Hiddink noemt geen “boosdoener” bij naam, Ronald de Boer wèl. “We hadden van die Tsjechen moeten winnen. De meesten van het team gaven niet thuis. Dat Seedorf drie, vier ballen laat lopen, dat kan natuurlijk niet. Dat was individueel dramatisch. Zulke dingen mogen gewoon niet gebeuren. Ik hoop dat we ervan geleerd hebben.”

In Tsjechië schutterde de Oranje-defensie, die in feite uit drie man bestond. De centrale verdedigers moesten vaak bijspringen op de vleugels. Menigeen vroeg zich af waarom Hiddink achterin niet simpel kiest voor het Ajax-concept, met twee backs en twee afweerspelers in het hart. “In principe spelen we daar op dezelfde wijze als Ajax”, legt Hiddink uit. “Dat het in Praag misliep heeft te maken met de uitvoering van de individuen. Iedereen heeft een verdedigende taak, of hij nu rechtsachter, links op het middenveld of voorin speelt. Bij Ajax schuiven ze goed door, Reiziger en Frank de Boer (nu geschorst) zijn echt geen pure backs. Ze gaan naar binnen en naar buiten.” Ronald de Boer is het met Hiddink eens. “Ajax opereert ook wel eens met drie man achterin. Als je maar één spits tegen hebt gaat Blind of Rijkaard ook veel meer naar voren. Komt een tegenstander zonder rechts- of linksbuiten het veld in, dan kun je op de backplaats een iets aanvallendere speler zetten, zoals Hiddink doet.”

Tegen Wit-Rusland kan dat, want dat team speelt defensief. “Alle wedstrijden die we zagen trad het met slechts twee spitsen aan”, herinnert Hiddink zich. “Ze posteren vijf man achterin en drie op het middenveld. En dan maar loeren op counters. Hiddink is vol vertrouwen, omdat hij meende dat “de personele bezettig beter is dan in Praag”. “Davids en Reiziger zijn er weer bij. En dan Van 't Schip. Dat is een jongen van een uitstervend ras. Die kan nog een lange voorzet op maat geven. Ik denk dat we ook veel aan zijn routine zullen hebben.” Een tegenvaller is het ontbreken van Dennis Bergkamp, die zich vanmorgen met een liesblessure afmeldde.

De interland tegen Wit-Rusland komt op een slecht moment. Hiddink beaamt het. De internationals hebben net een slopend seizoen achter de rug. “Maar zoek je de zwakke planning als excuus, dan ben je het niet waard een prof te zijn”, vindt hij. Zijn spelers geven hem gelijk. Overmars, wiens meespelen nog niet helemaal vaststaat, straalt zelfvertrouwen uit. “Ons elftal moet de eindronden van het EK gewoon halen”, stelt hij in een hal van Huis ter Duin. “Geloof me nou, Oranje doet kwalitatief niets voor Ajax onder, heus.” Intussen hangen de opgedrongen fans aan zijn lippen.

    • Guido de Vries