Het 'andere' Oranje goed opgewassen tegen Italië

ARNHEM, 6 JUNI. Het Italiaanse volleybal is door een veel sterkere competitie en een breder aanbod door een gedegen jeugdopleiding van een hoger niveau dan het Nederlandse. Incidenteel zijn echter wel degelijk verrassingen mogelijk. Zie de Spelen van Barcelona. Zie ook de wedstrijden om de World League in het afgelopen pinksterweekeinde in Arnhem. Er werd door Nederland weliswaar twee keer verloren, maar dat gebeurde zeer eervol. Op beide dagen was de uitslag 3-2.

Nederland is nu nagenoeg uitgeschakeld voor de eindronde van de World League. Na afloop waren er echter nauwelijks sombere gezichten te bespeuren. Met op de volle tribunes in de Rijnhal routiniers als Blangé, Benne, Selinger en Zwerver alsmede Ajax-trainer Louis van Gaal hield het 'andere Oranje' Italië goed bij. Winnend coach Julio Velasco was dan ook zeer complimentieus. Hij meende het oprecht toen hij zei interessant nieuw materiaal aan het werk te hebben gezien, ook al is spelverdeler Jeroen Bijl al 28.

Van de Nederlandse basisploeg kende de Italiaanse bondscoach alleen Bas van de Goor en Henk-Jan Held, en Guido Görtzen van naam. Richard Schuil (“Dat wordt een beroemde”) en Robert van Es waren een verrassing voor hem, maar gezien de twee zeges net geen al te onaangename. De Italiaanse bewondering was even echt als de blijdschap over de winst. De wereldkampioen speelde zelf zonder zes toppers, maar met gelouterde internationals als Giani, Gravina, Pasinato, Bellini en hét talent Samuele Papi. Italië zocht drie sets lang naar passende antwoorden op de onbekende Nederlandse slagkracht.

Schuil, die zich vorige week in Bulgarije nog afvroeg of hij er eigenlijk wel iets van kon, leefde zich zonder beslommeringen met de pass aanvallend uit. Görtzen volgde dat voorbeeld heel aardig, al moet er nog een hele klus geklaard worden voordat de vergelijking met de 'oude' Zwerver - hij praat deze week met Alberda over de toekomst - opgaat. De Limburger slaat het ene moment een deuk in de vloer, het volgende een gat in de muur en het daaropvolgende nog geen splinter uit een blok.

“We gaan langzaam in de richting die we hebben moeten”, constateerde Alberda na de eerste wedstrijd content. “Maar we zijn niet zover dat we dit Italië al aankunnen. En dat had ik ook gezegd als we wel hadden gewonnen. We speelden veel beter dan in Sofia, emotioneel beter.” Een dag later was de wederzijdse waardering nog groter. Alberda na de tweede wedstrijd: “Zaterdag waren we een onbekend team, zondag niet meer. We wisten dus dat we nog beter voor de dag moesten komen, omdat de Italianen dat ook zouden doen.”

Er werd echter niet gewonnen. En dat is uiteindelijk toch het enige dat telt. “Zie de vijfde set wat er ontbreekt. Görtzen wordt twee keer geblokt door Giani: 0-2. Einde verhaal. Dat is tegen Italië met rally-point niet te herstellen”, aldus Alberda. De coach noemde de komende wedstrijden tegen Bulgarije nog belangrijker dan die tegen de wereldkampioen. “Italië is relatief een gemakkelijke stap, evenals Brazilië. Motivatie te over. In Eindhoven tegen de Bulgaren daar gaat het er om. Dan moeten we laten zien dat we echt vooruit zijn gegaan.” (ANP)