Freeze

Rob Zuidam: Freeze. Asko Ensemble o.l.v. Stefan Ashbury (NMClassics 92047)

Een opname van een opera is niet te vergelijken met een opvoering. Sommige muziek die met zangers op het podium goed tot zijn recht komt, blijkt op een cd niet veel te betekenen, en omgekeerd. Bij moderne opera's is de cd-uitvoering vaak interessanter dan in de zaal. Er is muzikaal weliswaar van alles te genieten, maar zonder geloofwaardige dramatiek - wat zich vooral wreekt als het verhaal zichtbaar moet worden gemaakt.

De opera Freeze van de Nederlandse componist Rob Zuidam, over Patricia Hearst, ging in mei '94 in München in première (met herhalingen tijdens het Holland Festival) en miste voldoende dramatiek om als verhaal te kunnen overtuigen. De muziek was, zo blijkt ook op de onlangs verschenen cd-opname, effectief maar tamelijk oppervlakkig - eerder filmmuziek dan opera.

Op de cd leidt dat tot een muziek boordevol wisselingen in orkestratie, timbre en ritmiek, waarnaar men best anderhalf uur op een aangename manier kan luisteren. Dat is ook te danken aan het precieze spel van het Asko Ensemble o.l.v. Stefan Ashbury en de uitstekende zang van met name Susan Narucki (Patty H.), Elena Vink (Mother) en Jaco Huijpen (Ambrose Bierce). Maar de ontwikkelingen in het verhaal worden muzikaal onvoldoende ondersteund, waardoor Freeze op cd nauwelijks als opera herkenbaar is.

    • Paul Luttikhuis