Drie Nederlndse atleten halen limiet voor wereldkampioenschap atletiek in Gothenburg

Drie Nederlandse atleten zijn twee maanden voor het wereldkampioenschap atletiek in Gothenburg zeker van deelname aan de mondiale titelstrijd. Jacqueline Goormachtigh had die zekerheid al op 7 mei. De Rotterdamse discuswerpster bewees afgelopen weekeinde dat haar in Breda geworpen 60,28 meter geen uitschieter was. Zaterdag noteerde de atlete in het Duitse stadje Leonberg een persoonlijk record van 61,84 meter. Gisteren liet ze daar in Hengelo 61,08 meter op volgen.

Op de Adriaan Paulen Memorial voldeden ook Corrie de Bruin en Marcel Laros aan de WK-limiet. De Bruin wierp de discus 60.50 meter ver, Laros kwam op de 3.000 meter steeple chase uit op een tijd van 8.22,33, ruim twee seconden onder de limiet.

Stella Jongmans heeft de limiet voor het wereldkampioenschap nog niet gelopen. In Hengelo moest de atlete uit Den Haag halverwege de 800 meter geblesseerd opgeven. Op een brancard verliet ze het stadion. Even later constateerden artsen ernstige krampverschijnselen in het rechterbeen. De verwachting is dat Jongmans enkele weken zal zijn uitgeschakeld.

Ester Goossens werd op de 800 meter vierde in 2.01.01, 1,51 seconden boven de limiet.

Marko Koers, de kandidaat bij de mannen voor de 800 meter, voelde in het Fanny Blankers-Koen stadion nog de vermoeienissen van de wedstrijden die hij dit voorjaar voor de universiteit van Champaign in Amerika heeft gelopen. De atleet finishte in Hengelo als vierde in 1.46,59 en miste daarmee de limiet op 1,09 seconden. Wendy Tavenier verbeterde in het voorprogramma het nationale record hinkstapsprong met één centimeter: 12,59. Het oude record was een dag eerder in Kevelaer gevestigd door Annemarie Hendriks.