'Dat fanatisme, dat verdwijnt nooit'

Ik begon in de horeca. Daar heb ik m'n opleiding gehad. Daarna heb ik in verschillende zaken gewerkt. En de groothandelschool in Rotterdam gedaan. De mulo heb ik nooit afgemaakt. Samen met iemand anders ben ik indertijd een groothandel begonnen in horeca-benodigdheden: vloerbedekking, meubilair, biljarttafels. Ik combineerde dat met de sport. Van het biljarten alleen kon ik immers niet leven. Dus d'r moest toch wat gebeuren. De trainingen schoten er wel eens bij in. En ja, als zakenman kan je niet tegen je klanten zeggen: 'Ik kan niet want ik moet biljarten.' Er moest brood op de plank komen.

De zakelijke beslommeringen nam ik niet mee naar de tafel. Ik kon het aardig gescheiden houden. Als het zakelijk gezien wat minder ging, deed ik met biljarten nog beter m'n best. Heb je toch weer een praatje als je bij een klant verschijnt. De landelijke bekendheid die ik verwierf - dertig jaar aan de top - gaf me een 'betere' entree in de horeca-wereld. Hoewel niet direct, heb ik zo indirect aan de sport verdiend.

Als je vijf à zes uur per dag traint, zoals die jonge gasten tegenwoordig doen, gaat dat ten koste van je maatschappelijke carrière. Je moet een afweging maken. Die jaren dat je aan de top zit, verdien je misschien een leuk centje. Maar daarna? Velen vallen in een zwart gat. Ik heb het omgedraaid. Sport op de tweede plaats.

Als je eenmaal ergens een goede entree hebt, moet je het natuurlijk wel waarmaken. Kijk, het is niet zo dat ze mij bellen zo van: die Vultink kan aardig biljarten dus die mag hier wel even de speelautomaten installeren. Zo werkt het natuurlijk ook niet. D'r wordt wel meer van je verwacht.

Ik probeer me voor honderd procent te geven. Lukt niet altijd, maar toch. Zo was het in de sport, in het zakenleven is 't idem dito. Karakter in de sport is gelijk aan die in de handel. Dat fanatisme, dat verdwijnt nooit. Hetzelfde geldt voor het plezier. Ik ga nooit met tegenzin op pad. Niet voor de handel, niet voor het biljarten. Want dat doe ik nog steeds, zij het in teamverband en zonder enige verplichting.

    • Mark Hoogstad