CDA vraagt spoeddebat bij afwijzing van stadsprovincie

DEN HAAG, 6 JUNI. De Tweede-Kamerfractie van het CDA wil begin volgende week een spoeddebat met het kabinet als door het referendum over de stadsprovincie de bestuurlijke reorganisatie van de regio Rotterdam vertraging oploopt.

Morgen spreekt de bevolking van Rotterdam zich in een referendum naar verwachting negatief uit over de opdeling van de gemeente. Volgens een peiling van het Rotterdamse Centrum voor Onderzoek en Statistiek, dat eind mei werd uitgevoerd, stemt 61 procent tegen de stadsprovincie en wordt de opkomstdrempel van 170.000 kiezers ruimschoots gehaald. Een recente peiling in opdracht van Radio Rijnmond, die dit weekend bekend werd gemaakt, wijst op 70 procent tegenstemmers. P. van Dijk van het 'Comité Ja', die de campagne van de voorstanders coördineert, zei vanmorgen slechts te hopen dat een nederlaag van Amsterdamse proporties wordt voorkomen. In Amsterdam stemde vorige maand 93 procent van de kiezers tegen de stadsprovincie.

Het Tweede-Kamerlid Van der Heijden (CDA) wil snel van minister Dijkstal en staatssecretaris Van de Vondervoort (binnenlandse zaken) weten welke invloed het referendum heeft op het kabinetsstandpunt inzake de stadsprovincie. Inmiddels liggen hiervoor twee wetsvoorstellen in de Kamer. De behandeling zou over twee weken moeten plaatshebben, maar de grote Kamerfracties sluiten uitstel niet uit. Enkele maanden geleden ging een meerderheid van de Kamer nog akkoord met de hoofdlijnen van de bestuurlijke reorganisatie in Rotterdam.

Van der Heijden: “Het is aan het kabinet om te beslissen of een negatieve uitslag morgen consequenties heeft. Het is een afweging van het belang van de burgers die het voorstel verwerpen, tegen het veel grotere algemene belang van een nieuw bestuur. Maar om nu al te zeggen dat kabinet en Kamer het signaal van de bevolking naast zich moeten neerleggen, geeft de goedwillende burgers het gevoel dat het voor niets is geweest. Dat dat dilemma is gecreëerd, verwijt ik de gemeenteraad van Rotterdam.”

De Kamer wil eerst weten wat het gemeentebestuur van Rotterdam zelf met de uitslag van het referendum wil doen. Daarna is het woord aan het kabinet. De meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft eerder beloofd de uitslag van de volksraadpleging te respecteren en bij een afwijzing geen verdere medewerking te verlenen aan de vorming van de stadsprovincie. Na de negatieve uitslag in Amsterdam, enkele weken geleden, zei staatssecretaris Van de Vondervoort de nieuwe situatie aldaar ook eerst met het stadsbestuur te willen bespreken. Vanmorgen liet zij weten nog niet vooruit te willen lopen op de uitslag in Rotterdam.

Op voorstel van het Kamerlid Van Heemst (PvdA) zal de gemeente Rotterdam morgen de motieven van de voor- en tegenstemmers laten onderzoeken. Het Kamerlid pleitte afgelopen week ook voor een minder ingrijpende opdeling van Rotterdam om tegemoet te komen aan de angst voor het verlies van de Rotterdamse indentiteit. De stadsdelen Noord, Centrum en Delfshaven zouden dan worden samengevoegd tot een grote centrumgemeente.