Brinkman: ik werd gedwongen terug te treden bij CDA

HILVERSUM, 6 JUNI. Waarnemend partijvoorzitter T. Lodders heeft voormalig CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, L.C. Brinkman, vorig jaar augustus gedwongen terug te treden.

Dat heeft Brinkman vanmiddag gezegd in een gesprek met Karel van de Graaf dat vanavond wordt uitgezonden bij AVRO's Televizier. Het is voor het eerst dat de voormalig beoogd premier van het CDA zich hierover uitspreekt.

Brinkman verliet in mei de politiek om voorzitter te worden van het Algemeen Verbond van Bouwbedrijven (AVBB). In het gesprek zegt Brinkman dat 'kringen in het CDA-partijbestuur' hem de schuld gaven van de verkiezingsnederlaag. Lodders eiste daarop zijn aftreden.

Volgens Brinkman verzette de CDA-fractie zich daartegen. Hijzelf wilde echter “niet de oorzaak zijn van tweespalt binnen de partij”. Volgens Brinkman verzette ook de inmiddels overleden oud-minister Jan de Koning, die om advies was gevraagd, zich tegen de wens van het partijbestuur Brinkman terzijde te schuiven. “De Koning was in het algemeen tegen het offeren van mensen”, aldus Brinkman.

Brinkman roept de huidige CDA-voorlieden, fractievoorzitter Heerma en partijvoorzitter Helgers, op om de eenheid te bewaren. “Het is absoluut nodig dat er met éen mond gesproken wordt, anders ga je naar de donder.”

De voormalig lijsttrekker van het CDA zegt ervan overtuigd te zijn dat de pers een negatieve rol heeft gespeeld in de verkiezingsnederlaag van zijn partij. Volgens hem werd hij tijdens de campagne “het geneuzel van veel journalisten zat”. “Er was onder journalisten een sfeertje van: weg met het CDA”, aldus Brinkman. Hij zei de verkiezingsnederlaag persoonlijk als pijnlijk te hebben ervaren en zeker “depressive momenten” gehad te hebben. “Maar ik vind niet dat je dan langs de kant moet gaan zitten vissen. Dan moet je iets concreets aanpakken.”