Acht uur trainen en de beste

De handballers van Aalsmeer zijn zaterdagavond voor eigen publiek landskampioen van Nederland geworden. In de best of three om de nationale titel versloeg de ploeg van trainer Jan Alma in de derde en beslissende wedstrijd regerend landskampioen Sittardia met 16-14. Voor de club uit Noord-Holland was het de eerste titel sinds 1985.

Een van de spelers die er tien jaar geleden ook al bij was, was doelman Peter Trier. De afgelopen twee jaar speelde de oud-international alleen nog voor het plezier in het vierde, maar omdat de eerste doelman van Aalsmeer vier maanden voor het einde van het seizoen opstapte, deed Alma weer een beroep op hem. De trainer heeft er geen spijt van gekregen: “Peter was vooral in de beslissende wedstrijd tegen Sittardia een van onze uitblinkers.”

De stem van de 60-jarige trainer klonk vanochtend nog een beetje schor. En hij voelde zich “duf, zo ontzettend duf”. Sinds zaterdagavond heeft hij alleen nog maar gefeest. “Maar dat mag toch wel, als je kampioen van Nederland bent geworden?”

Kwam het kampioenschap onverwacht?

Ach, wat heet onverwacht. Het hele seizoen hadden wij eigenlijk de beste ploeg. In de reguliere competitie zijn we ook als eerste geëindigd. Maar in zo'n finale-serie weet je het natuurlijk nooit. Toen ik zaterdag de zaal binnenkwam en al die mensen op de tribune zag, die geweldige sfeer proefde, toen dacht ik even: zelfs als we verliezen hebben we een geweldig seizoen achter de rug. Maar gelukkig verloren we niet.''

Aalsmeer bestaat geheel uit amateurs?

Jazeker, we trainen met de hele selectie zo'n acht uur per week. Jongens die de tijd hebben, trainen nog vier uurtjes extra. Maar de meesten werken of studeren, dus dat komt er lang niet altijd van.

Volgend seizoen spelen jullie om de Europa Cup voor landskampioenen. Heeft Aalsmeer in dat toernooi iets te zoeken?

Kijk, als we meteen een topteam treffen, kunnen we het natuurlijk wel schudden. Dan worden we afgemaakt. Maar als we een beetje leuk loten, kunnen we een aardig eindje komen. Dit seizoen kwamen we uit in de Europa Cup 4 en behaalden we goede resultaten. We schakelden zelfs een ploeg uit Rusland uit. Dus misschien kunnen we volgend seizoen ook wel voor een verrassinkje zorgen.