20 Brothers

20 Brothers: GôTHè (Monk Records BH20)

De groep 20 Brothers House die in 1993 de Grote Prijs van Nederland won, heeft de naam wijselijk ingekort tot 20 Brothers. Het zestal maakt geen housemuziek, maar beweegt zich in het 'crossover'-genre tussen funk, rock en rap. Net als het ter ziele gegane Gotcha! en meer dan het enigszins verwante Urban Dance Squad grossiert de groep in Amerikanismen en kan moeilijk een eigen stem vinden.

De op zich verdienstelijke funk- en rapnummers van het debuutalbum GôTHè ontsnappen slechts in enkele gevallen aan een niveau van dwangmatige imitatie. Zo is Ijeh Ijeh een verdienstelijke poging om een Afrikaanse intermezzo in het rumoerige funkgeweld te verweven. De multiculturele geluidscollage Fonky Dutchman bevat relativerende humor ten aanzien van de internationale pretenties die dit soort muziek per definitie heeft, alleen al om de krampachtigheid waarmee stoplappen als 'yo-yo-yo' worden uitgesproken.

In de Verenigde Staten is dergelijke crossover-rap allang opgeslokt door originelere geluiden als van Rage Against The Machine, terwijl 20 Brothers in de langgerekte instrumentale passage van How you gonna run it klinkt als een symfonische rockgroep die per ongeluk tussen een reggeabas en een funkritme beklemd is geraakt. Wat rest is een vermakelijke live-band, die zich hopelijk niet te 'fonky' voelt voor Nederlandse aankondigingen.