VNU profiteert van mediageweld

AMSTERDAM, 3 JUNI. De start op 1 september van de Holland Media Groep (HMG) wierp op de beurs deze week al zijn schaduw vooruit. HMG, dat drie televisiezenders gaat exploiteren, bundelt de krachten van het uit het publieke bestel vertrekkende Veronica, producent Endemol en RTL, waarin uitgever VNU participeert met 38 procent.

VNU-bestuursvoorzitter drs. J. Brentjes voorspelde in april nog dat door de hoge aanloopkosten in de commerciële televisie op deze activiteit de komende jaren magere resultaten in het verschiet liggen. Beleggers kregen deze week echter aanleiding tot een veel optimistischer scenario en kochten fors stukken VNU in.

Op maandag stond VNU twee keer in de schijnwerpers. De eerste keer door bekendmaking van de verkoop van een databank in de VS. VNU stoot Disclosure Inc. af aan Primark Corporation, wat een boekwinst van circa 150 miljoen gulden oplevert.

Ook presenteerde HMG zich - voor het eerst na bekendmaking van het monsterverbond - in het Circustheater in Scheveningen. Voor Veronica en RTL draafden sterren als André van Duin en Henny Huisman op, om uit te stralen dat de reclamegulden het best is besteed tussen de programma's van RTL 4, RTL 5 en Veronica. Het gaat daarbij om een enorm bedrag. In 1994 werd 1 miljard gespendeerd aan TV-reclame, dit jaar zal dat bedrag naar verwachting met 10 procent toenemen.

Het bureau IP, dat voor RTL 4/5 en Veronica reclametijd verkoopt, heeft een sterke troefkaart in handen. Haar grote concurrent de STER, die voor de publieke omroepen werkt, mag programma's niet voor reclameboodschappen onderbreken. Omdat alle commercials daardoor in blokken moeten worden uitgezonden, krijgt de zappende kijker een grote kans deze boodschappen te ontwijken.

Donderdag werd de dreiging voor de STER die van HMG uitgaat duidelijk. STER-voorzitter A. Vinju zei te vrezen dat HMG 60 à 65 procent van de reclamegelden gaat binnenslepen. Ter vergelijking: vorig deelden IP en de STER ongeveer elke reclamegulden. Overigens is niet alleen de stap van Veronica uit het publieke bestel een slag voor de STER, ook de toetreding dit najaar op de kabel van commerciële aanbieders Euro7, Arcade en SBS Nederland speelt een rol bij het verlies van marktaandeel.

Een laatste factor die de grote vraag naar VNU verklaarde, zo wist gistermiddag een analist van zakenbank Barclays de Zoete Wedd, is dat enkele van zijn collega's van grote Britse effectenhuizen deze week koopaanbevelingen voor de Haarlemse uitgever hebben gedaan. Ten opzichte van vorige week was het aandeel VNU gistermiddag bij het slot 8,50 gulden gestegen op 191,50.

Op de effectenbeurs werd donderdag het fonds Vendex geïntroduceerd op de uitgifteprijs van 39 gulden. Direct daarna schoot de koers omhoog tot 42 gulden om de dag te sluiten op 41,30. Gistermiddag sloot Vendex een dubbeltje lager op 41,20 gulden.

Het Damrak kwam deze week onder invloed van de opnieuw records brekende Amerikaanse beurs op Wall Street dicht in de buurt van haar eigen hoogste punt aller tijden. De graadmeter, de AEX-index, bleef met 437,02 punten maar 3,67 punten verwijderd van het Amsterdamse record van 440,69 punten, dat dateert van 1 februari 1994. De index, die gisteren een aantal punten inleverde door een licht terugzakkende dollar, eindigde op een stand van 433,1 punten, ofwel een stijging ten opzichte van de voorgaande week van 6,61 punten.

In Amsterdam werd gistermiddag nog een nieuwe koersindex gepresenteerd, die is ontwikkeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het effectenhuis Stroeve. Het gaat om een index voor zogeheten converteerbare obligaties. Dat wil zeggen obligaties die tussentijds op een bepaald of vrij verkiesbaar moment, dan wel aan het einde van de looptijd, zijn om te wisselen in een aandeel. Daar de koersontwikkeling van converteerbare obligaties doorgaans tussen die van aandelen en obligaties blijkt in te liggen, stellen de samenstellers van de index vast dat dit een goede keuze is voor beleggers die geen al te groot risico willen lopen, maar wèl de mogelijkheid van een wat hoger rendement willen.

    • Hendrik Jan van Oostrum