Vandaal krijgt 'vijf maanden cel voor een paar stenen'

AMSTERDAM, 3 JUNI. De zwaarste straf die de Amsterdamse politierechter gisteren oplegde voor openbare geweldpleging bij de rellen die uitbraken na de voetbalwedstrijd Ajax - AC Milan: vijf maanden cel. De 21-jarige Rotterdammer die de straf kreeg, dreigde de rechter en de officier van justitie op het horen van zijn vonnis: “Jij moet dood. En jou vind ik ook wel.” Twee van zijn vrienden stemden vanuit de zaal met hem in. “Vijf maanden voor een paar stenen. Kankergek!” Zij wisten te ontkomen toen de parketpolitie hen wilde arresteren.

Voor de politierechter in Amsterdam verschenen gisteren de “zeven ernstigste gevallen” van hen die na de overwinning van Ajax op AC Milan op het Leidseplein vorige week woensdag slaags raakten met de politie. Daarbij raakten honderd mensen gewond en werd voor tienduizenden guldens schade aangericht. De politie heeft die nacht 35 verdachten opgepakt. Twee zaken werden gisteren aangehouden om getuigen te kunnen horen. Een verdachte zag bij nader inzien af van de zogeheten snelrecht-procedure die werd gevolgd.

Drie verdachten bekenden dat zij stenen, bierblikjes of fietsbellen hadden gegooid naar de Mobiele Eenheid. Zij kregen 140 uur 'dienstverlening ten openbare nutte' opgelegd. De Rotterdammer erkende slechts dat hij juichend de ruiten had ingegooid van een bakkerij bij het Leidseplein om de hoek. Zijn straf was hoger dan die van de anderen, omdat hij van vier eerdere veroordelingen nog proeftijd had lopen.

De Rotterdammer was daarmee gisteren de enige die niet geheel voldeed aan het 'daderprofiel' dat de Amsterdamse politiecommissaris F. Wagenaar deze week van de relschoppers had geschetst: jongens van buiten Amsterdam, tussen de 20 en de 25 jaar oud, uit nette gezinnen - en vooral: first offenders, jongens die niet eerder met de politie in aanraking waren geweest.

Massapsychose, oordeelde de rechter met een blik op de overige verdachten. “Brave jongelui zoals u hier zit. Geen typische voetbalsupporters. Maar die verschrikkelijke dingen kunnen doen als ze zich laten meeslepen door de massa.” De advocaten wezen met nadruk op het tot dusver onbesproken gedrag van hun cliënten. Wat bezielde u, was de vraag die de rechter elke verdachte voorlegde. “Ik kon me niet verzetten tegen de stemming”, zei de een. “Een beetje paniek”, zei de ander. De charges van de ME en het gebruik van traangas had hem doen denken dat hij in Zuid-Afrika was beland, zei hij. Stuk voor stuk hadden ze gedronken. “Ik liep tegen een alcoholwalm aan, toen ik ze die donderdag in hun cel bezocht”, aldus de officier van justitie.

De veroordeelden van gisteren - afkomstig uit Rotterdam, Leiden, Schagen en Eindhoven - waren die avond speciaal naar Amsterdam getogen. “Net als voor Koninginnedag”, zei de man uit Eindhoven. “We wisten dat er een groot feest zou komen.” Of hij supporter van Ajax was, vroeg de rechter. Nee, dat was hij niet. Hij had in een discotheek bij het Leidseplein vijf blikjes bier en een halve fles ouzo opgedronken en was toen de straat op gegaan. “Drinkt u altijd zoveel”, wilde de rechter weten. “Alleen als het feest is”, luidde het antwoord.

De officier van justitie erkende gisteren wel dat het optreden van de ME “escalerend kan werken”. Enkele raadslieden hadden erop gewezen dat de politie niet had opgetreden tegen de vernielingen direct na afloop van de wedstrijd. De ME werd ingezet toen de rust al min of meer was teruggekeerd. Pas toen is met stenen naar de politie gegooid.