Uiterwaarden lopen onder

DEN HAAG, 3 JUNI. Een groot aantal uiterwaarden langs Rijn, Waal en IJssel zal in de loop van het Pinksterweekeinde onderlopen. Rijkswaterstaat waarschuwde gisteren dat het niveau van het Rijnwater bij Lobith de komende dagen zal stijgen tot zo'n dertien meter boven NAP, door aanhoudende regenval in Zwitserland en Zuid-Duitsland.

Afhankelijk van het weer, zal de hoogste waterstand waarschijnlijk dinsdag worden bereikt. Het ministerie van verkeer en waterstaat gaat ervan uit dat gemeenten zullen besluiten tot politie-toezicht en het plaatsen van waarschuwingsborden. Verwacht wordt dat tijdens het Pinksterweekeinde veel mensen in de uiterwaarden kamperen. Boeren zullen worden gesommeerd hun vee uit de uiterwaarden weg te halen.

De hoogste verwachte waterstand is drie meter lager dan die van januari, toen honderdduizenden mensen uit het rivierengebied werden geëvacueerd. Rijkswaterstaat onderstreept dat er nu geen gevaar is voor het overstromen van de (winter)dijken. Er is slechts “een kleine hoogwatergolf” op komst, aldus Rijkswaterstaat.