Top Training

Met de Europese kampioenschappen in zicht nemen de diverse nationale selecties elke gelegenheid te baat om te oefenen. Zo vond afgelopen zaterdag in Scheveningen het Nobel Van Dijk & Partners Top Trainings Toernooi plaats. Een behoorlijk sterk veld bestaande uit het nationale vrouwenteam, de dames B-selectie, het jeugdteam, de jeugdselectie en een aantal paren uit de meesterklasse en eerste divisie speelde met en tegen elkaar een parenwedstrijd. Het toernooi werd gewonnen door wereldkampioen Bep Vriend samen met haar nieuwe partner oud-Europees kampioen Marijke van der Pas. Tweede werden de kersverse meesterklassers Wijnand Meershoek en Michel Jialal uit Den Haag. Van beide paren een aardig spel.

Noord gever Noord Allen kw. Schoppen B Harten AHB973 Ruiten AV4 Klaver HB10WestOost Schoppen 87652 Schoppen AV943 Harten 6 Harten 10 Ruiten 875 Ruiten H103 Klaver V874 Klaver A653Zuid Schoppen H10 Harten V8542 Ruiten B962 Klaver 92West Noord Oost Zuid vd Pas Vriend 1Harten 1Schoppen 2Harten 3Schoppen 4Harten 4Schoppen pas pas dbl pas pas pasHet 3Schoppen bod van Marijke van der Pas is een typisch voorbeeld van de biedopvattingen zoals die hedentendage gelden: zwak. Een manche-invite doe je tegenwoordig met het 3Harten cue-bid. Vriends 4Schoppen oogt enigszins ongedisciplineerd. Inderdaad kan de schoppenmanche drie down (-800) indien zuid klaveren start of op tijd naar die kleur switcht. Bep Vriend echter wist het spel in haar voordeel om te buigen. Zij zag dat het voor NZ 4Harten (620) was zodat 4Schoppen gedoubleerd min twee (-500) een goede redding moest zijn. Noord nam de hartenstart van zijn partner met de heer en speelde schoppen na. Vriend legde de vrouw voor de heer in zuid. Die maakte de fout door niet naar klaveren te switchen, maar ruiten door te spelen voor het aas. De nagespeelde RuitenV was voor de heer van de leider, die ook SchoppenA incasseerde en met Ruiten10 van slag ging. Zuid nam voor met de boer om, zo zou je denken, eindelijk eens klaveren in te spelen. Maar nee, zuid speelde harten door, waarop in west een klavertje wegging terwijl oost aftroefde. Uit het tegenspel had Vriend inmiddels een aardig beeld van de verdeling van de noordhand verkregen. Zij schatte noord terecht in op een 1-6-3-3 distributie met KlaverH. Vriend greep haar kans. Noord moest naast KlaverH ook de boer en de tien in die kleur hebben. Dus speelde ze uit haar hand een kleine klaveren en toen west klein bijspeelde legde ze in dummy ook klein. En inderdaad, noord kwam aan slag en zat ingegooid: hij moest van KlaverH afkomen of in de dubbelrenonce spelen. Zo beperkte Vriend het aantal downslagen tot twee en bleek min vijfhonderd bijna een topscore in haar lijn.

Er vanuit gaande dat zuid inderdaad een doubleton klaveren had, zou de leider in het eindspel zuid ook op KlaverB-10 kunnen spelen. In dat geval was, in plaats van een kleine klaveren, het winnende afspel KlaverA en klaveren na, gedoken in dummy. Vriend had de situatie echter perfect door. Iemand met een B10-holding immers had al in een eerder stadium zeker naar die kleur geswitcht.

Oost gever Noord Allen kw. Schoppen 6 Harten B10732 Ruiten 862 Klaver H754WestOost Schoppen AH10852 Schoppen VB Harten 6 Harten V95 Ruiten B103 Ruiten AV97 Klaver AV8 Klaver B1093Zuid Schoppen 9743 Harten AH84 Ruiten H54 Klaver 62West Noord Oost Zuid pas pas 1Schoppen pas 2Klaver pas 2Schoppen pas 3Schoppen pas 4Schoppen pas pas pasMichel Jialal startte als noord met Ruiten6 voor de 7, de heer en de 3. Zuid, Wijnand Meershoek, incasseerde HartenH en ging in de denktank. Ook met open kaarten is het lastig te zien welke kaart Meershoek moest naspelen om de leider precies op tien slagen te houden. Fout zou zijn een ,neutrale' schoppen of ruiten. De leider wint in dummy en speelt HartenV voor die u moet dekken. Door deze manoeuvre heeft de leider de dwang naar noord getransfereerd. De leider speelt dan eerst al zijn troeven af. In dummy laat hij Harten9 en één klaveren liggen. Vervolgens int hij de rest van de ruiten en gooit in zijn hand een klaveren af. Noord heeft op de laatste ruiten HartenB en 10 moeten loslaten of KlaverH sec gezet, waardoor de elfde slag een feit is. Zou de leider het zo mooi spelen en niet gewoon de snit op KlaverH hebben genomen? Ongetwijfeld. Eeen bèètje leider plaatst KlaverH immers bij noord omdat zuid met zijn voorgepaste hand al tien punten heeft laten zien. Meershoek, die deze problemen voor zijn partner in het eindspel had zien aankomen, switchte in slag drie uitstekend naar klaveren, waarmee de verbinding voor de dwang was verbroken. U ziet, op zo'n toptraining wordt best aardig gekaart.

    • Jan van Cleeff