Starke Diekstra remt expansie

NIEUWEGEIN, 3 JUNI. Het bouwadviesbureau Starke Diekstra heeft grote investeringen in computertechnieken voorlopig uitgesteld. Ook zit de aangekondigde snelle uitbreiding in het buitenland er de komende tijd niet in.

Dat blijkt uit de toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf, waarvan de oprichter en eigenaar Frans Diekstra (40) begin mei onverwacht dood ging. Diekstra gold juist als een groot voorvechter van snelle internationalisering en de zogeheten “virtual reality”. Daarmee wordt met behulp van een computer en een speciale helm een kunstmatige wereld geschapen, waarin de kijker in het bouwontwerp kan “rondwandelen”.

Diekstra had een machtsstrijd achter de rug met de mededirecteuren S. Verwoert en S. Menheere, die minder gecharmeerd waren van zijn ambitieuze plannen. De strijd werd uiteindelijk in het voordeel van Diekstra beslist.

Overigens heeft de bestuurscrisis het resultaat over 1994 mede gedrukt. Mede als gevolg hiervan moest het bedrijf een eenmalige last nemen van 1,1 miljoen gulden. De netto winst kwam hierdoor vorig jaar lager uit: 1,3 miljoen tegenover 2,1 miljoen in 1993.

Starke Diekstra heeft inmiddels een bedrijfsonderdeel in Groningen met 27 medewerkers overgedaan aan het management van deze vestiging. Ook is de organisatie van de resterende onderdelen “gestroomlijnd”. Op dit moment werken er 140 mensen bij de onderneming. Eind 1994 waren dat er nog 166, exclusief de Groningse vestiging.

Ondanks de plotselinge dood van zijn gezichtsbepalende directeur en de kleinere orderportefeuille verwacht Starke Diekstra dit jaar een positief resultaat.

President-commissaris R. van den Heuvel neemt gedurende de rest van dit jaar de plaats van Frans Diekstra in als gedelegeerd commissaris.