Sprekende slang

De bas-bariton Henk Smit geeft in een aardig artikeltje in NRC Handelsblad van 29 mei een stukje kerkgeschiedenis weg. Hij vertelt over het harmonium dat hij ging bespelen in de opera Esmée waarmee het Holland Festival werd opend. Het harmonium kent hij nog uit zijn gereformeerde jeugd. Hij vertelt daarover dat er in de oorlog een kerkscheuring was over de vraag of de slang in het Paradijs had gesproken en of het avondmaalsbrood nu echt het lichaam van Christus was.

Hier vergist Henk Smit zich deerlijk: de kwestie van de slang was in 1926 (dr. Geelkerken) en over het avondmaalsbrood werd getwist in 1517 door Luther en zijn rooms-katholieke tegenstanders. De kerkscheuring in de oorlog ging over de doop. Ik vind Henk Smit een voortreffelijke bariton die ik vele malen heb gehoord (het eerst in 1965 in de Rotterdamse Rivièra-hal in de 'Schöpfung'), maar van kerkgeschiedenis heeft hij geen kaas gegeten.

    • Ton Bolland