Rusland wil invoer voedsel beperken

MOSKOU, 3 JUNI. De Russische president Jeltsin wil maatregelen nemen om de import van voedsel terug te dringen. Voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is Rusland een belangrijke exportmarkt. De maatregelen gaan begin juli in. De heffingen op vlees gaan van 8 naar 15 tot 20 procent. Invoerrechten op boter gaan omhoog van 15 naar 20 procent. Voor vis stijgt de heffing van 20 naar 25 procent. Voor Rusland bestemde suiker krijgt te maken met een heffing van 25 in plaats van 20 procent. Invoerrechten op groentes worden opgetrokken van 5 tot 15 procent. “Van het voedsel dat in Moskou wordt verkocht is 80 procent ingevoerd. Hierdoor hebben de producenten in de regios rond de hoofdstad geen kans om hun voedsel aan de man te brengen,”, zo zei Jeltsin. De president vindt dat de kwaliteit van Russische produkten vaak beter is dan die van geïmporteerde artikelen (AFP).