Ramsj

FERNAND BRAUDEL: De Middellandse Zee

Gebonden, Contact 1992, drie delen, voor ƒ 149,-. In paperback ƒ 99,-. Donner Rotterdam; Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, en bij alle boekhandels te bestellen.

Klapper van de week: de vertaling van het standaardwerk van Braudel over de geschiedenis van de Middellandse Zee. Geen ramsj, maar een goedkope aanbieding van de uitgever, die de drie delen uit 1992 van een cassette heeft voorzien.

In deze studie verklaart Braudel waarom het economisch zwaartepunt in de 16de eeuw van de Middellandse Zee verschoof naar Noord-Europa. Braudel introduceerde hier zijn theorie van drie tijdlagen: de nauwelijks veranderde geschiedenis van de lange duur, de trage beweging van de middellange duur en de snelle opeenvolging van de lange duur. Uitgebreid notenapparaat.

    • Ewoud Sanders