Populaire Zwitserse bisschop treedt af om zwangerschap vriendin

VATICAANSTAD/ BERN, 3 JUNI. Een van de progressiefste en populairste rooms-katholieke bisschoppen in Zwitserland is gisteren afgetreden omdat zijn vriendin zwanger is. Het aftreden van bisschop Hansjörg Vogel (44) als bisschop van Bazel, zal volgens hemzelf zonder twijfel het debat nieuw leven inblazen over het celibaat in de moderne, seculiere wereld.

Het Vaticaan liet weten dat paus Johannes Paulus II het ontslag had aanvaard in overeenstemming met de regel dat een bisschop “ernstig wordt verzocht” af te treden wanneer hij niet meer in staat is zijn taak te vervullen wegens zijn gezondheid of “een andere ernstige reden”.

Vogel werd vorig jaar bisschop van Bazel, de grootste diocese van Zwitserland. “Sinds mijn verkiezing als bisschop heb ik zwaardere geestelijke lasten ervaren”, aldus een verklaring aan zijn “broeders en zusters” die Vogel gisteren uitgaf. “Ik heb daarom grotere steun gezocht in een relatie met een vrouw die ik al kende. Deze relatie leidde tot een zwangerschap.” De identiteit van de vrouw is niet bekend.

Vogel schreef er zeker van te zijn dat zijn ontslag zal leiden tot een nieuw debat over de celibaatsregels van de rooms-katholieke kerk. “Er zal nieuwe twijfel zijn of priesters zich kunnen houden aan hun besluit celibatair te blijven.” Maar hij voegde daaraan toe: “Ik vraag u u niet in verwarring te laten brengen door mijn aftreden. Ik blijf ervan overtuigd dat het mogelijk is voldoening te vinden in een celibatair leven.”

De liberale theoloog Hans Küng, die vaak in botsing is gekomen met Rome, betwistte die stelling van Vogel. Hij riep opnieuw op tot afschaffing van dit “onmenselijke en onchristelijke” voorschrift.

De rooms-katholieke kerk heeft de laatste jaren met een reeks seksschandalen te kampen gehad. De meest beruchte zaak was die van de aartsbisschop van Santa Fé in New Mexico, die in 1993 moest aftreden nadat zeven vrouwen, onder wie teenagers, hadden verklaard een seksuele relatie met hem te hebben gehad. In 1992 werd Ierland geschokt door het nieuws dat een van zijn meest vooraanstaande bisschoppen een 17-jarige zoon had en de moeder had gesteund uit kerkelijke fondsen. In maart werd het hoofd van de rooms-katholieke kerk in Oostenrijk, kardinaal Groer, ervan beschuldigd 20 jaar geleden een kostschoolleerling seksueel te hebben misbruikt. (Reuter, AP, AFP)