'Podiumkunsten meer richten op vraag publiek'

DEN BOSCH, 3 JUNI. De podiumkunsten moeten zich meer richten op de vraag van het publiek. Daarvoor is een financiële prikkel nodig van de overheid in de vorm van een premie. Hoe meer voorstellingen een gezelschap of orkest speelt, des te meer geld de instelling krijgt. Dat is één van de voorstellen uit een onderzoek van het bureau Berenschot, dat in opdracht van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen is uitgevoerd. “De podiumkunsten na 2000 naar een nieuw beleid” werd gisteren in Den Bosch gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Jaap Jong, directeur van de Vereniging van Nederlandse Toneelgezelschappen noemde het premiestelsel charmant in zijn eenvoud. Hij vroeg zich echter af of het niet zal leiden tot een produktieverlaging. Het onderzoek is bedoeld ter voorbereiding op de Cultuurnota 1997-2000. (ANP)