Mercurius wil bod doen op drukkerij De Bussy

ROTTERDAM, 3 JUNI. Uitgevers- en drukkerijgroep Mercurius uit Wormerveer wil een bod uitbrengen op alle ruim 82.000 uitstaande aandelen van branchegenoot De Bussy Ellerman Harms in Diemen. Het is de bedoeling de hoogte van het bod binnen een maand bekend te maken.

Volgens directeur C. Woudt van Mercurius sluiten de activiteiten van De Bussy goed aan op die van zijn eigen onderneming. De Bussy heeft vooral veel werk in het voorjaar, als er jaarverslagen worden gedrukt. De drukkerij van Mercurius is vooral goed bezet in het najaar, als er kerstkaarten, kalenders en agenda's van de persen rollen. Bovendien moet de uitgeversdivisie van Mercurius veel werk uitbesteden, omdat de drukpers van de groep een beperkte capaciteit heeft. Dat werk kan nu ook bij De Bussy worden geplaatst.

Mocht de overname doorgaan, dan verdwijnt De Bussy van de Amsterdamse effectenbeurs, zo kondigde Woudt aan. Het beursfonds leidt al jaren een anoniem bestaan op de incourante markt. Met een aandelenkoers van 99,80 guldenvertegenwoordigen de aandelen een beurswaarde van circa 8,6 miljoen gulden.

Naar het zich nu laat aanzien, wordt de hoogte van het bod echter gebaseerd op de intrinsieke waarde van De Bussy. Die bedraagt thans bijna 145 gulden per aandeel, waardoor het bod op circa 12 miljoen gulden uitkomt. Wel kan een nog uit te voeren onderzoek invloed uitoefenen op de hoogte van het bod.

Wie de aandeelhouders bij De Bussy zijn, is grotendeels onbekend. Ongeveer 60 procent is in handen van anonieme certificaathouders. Twintig procent is in handen van de Nederlandse Participatiemaatschappij (NPM). Het resterende gedeelte is in bezit van particulieren die wel staan geregistreerd.

De Bussy heeft het vorig jaar afgesloten met een marginale nettowinst van 100.000 gulden op een omzet van omzet van 52,9 miljoen. Het bedrijf was in 1993 nog verliesgevend. Als gevolg van een reorganisatie is het aantal werknemers met 54 teruggebracht tot 200. Mercurius boekte vorig jaar een winst na belasting van 7,8 miljoen op een omzet van 107 miljoen gulden. (ANP)