Medewerker van Carlos in Jemen aangehouden

BONN/ SANA'A, 3 JUNI. De Jemenitische autoriteiten hebben de lang-gezochte Duitse terrorist Johannes Weinrich, rechterhand van de Venezolaanse terrorist Carlos, opgepakt en zich bereid verklaard hem aan Duitsland uit te leveren.

Dat hebben de Duitse politie en het Duitse ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld. Weinrich (47) heeft 20 jaar lang in de clandestiniteit in Europa en het Midden-Oosten geleefd.

Weinrich wordt door de Duitse justitie gezocht in verband met verscheidene aanslagen, maar in het bijzonder die op een Frans cultureel centrum in Berlijn in augustus 1983, waarbij een dode en 23 gewonden vielen. Frankrijk, waar hij ook zeer actief is geweest, heeft niet om zijn uitlevering gevraagd. Zijn aanhouding komt minder dan een jaar na die van Carlos, die vorig jaar augustus in de Soedanese hoofdstad Khartoum werd opgepakt en vervolgens aan Frankrijk werd uitgeleverd.

Volgens de Jemenitische regering genoot zowel Weinrich als Carlos, beiden linkse extremisten, de bescherming van de Jemenitische Socialistische Partij (YSP), die in Jemen in de verdrukking zit sinds haar separatistische rebellie in het zuiden van het land vorige zomer werd neergeslagen. De YSP op haar beurt heeft moslim-fundamentalistische groepen in het noorden er altijd van beschuldigd moslim-terroristen te hebben opgeleid.

Carlos en Weinrich ontmoetten elkaar aan het begin van de jaren zeventig, toen Weinrich behoorde tot een extreem links Duits groepje, met de naam 'Revolutionaire Cellen'. Volgens de archieven van de Stasi, de Oostduitse veiligheidsdienst, verbleef hij regelmatig in Berlijn en in Boedapest, waar hij de operaties in Europa van de groep-Carlos voorbereidde onder bescherming van de veiligheidsdiensten van de communistische landen.

Weinrich zou in 1974 samen met Carlos verantwoordelijk zijn geweest voor een aanslag op de Franse luchthaven Orly. Ook zouden zij hebben samengewerkt bij aanslagen in 1981 op de Saoedische ambassade in Athene en Radio Free Europe in München. Weinrich wordt er voorts van verdacht betrokken te zijn geweest bij twee bijna gelijktijdige aanslagen op 31 december 1983. Toen ontplofte een bom in de TGV van Marseille naar Parijs, waarbij 3 doden en 19 gewonden vielen, en een andere in het station Saint-Charles in Marseille, met 2 doden en 34 gewonden.

Volgens het parket van Berlijn, dat het onderzoek naar Weinrich leidt, hebben Carlos en Weinrich na 1985 hun toevlucht gezocht in Syrië. Na de arrestatie van Carlos drukten de Duitse autoriteiten al de hoop uit nu ook Weinrich snel te kunnen aanhouden. Als Carlos geen land meer kon vinden dat hem wilde beschermen, zou dat zeker eveneens gelden voor zijn medewerker, aldus de openbare aanklager in Berlijn vorig jaar augustus. (AFP, Reuter)