Links offensief

Er is onmiskenbaar een links-intellectueel offensief ingezet door NRC Handelsblad. Wöltgens, Anstadt en Hans Ree (NRC Handelsblad: 25 maart, 25 april en 23 mei) hebben het volk gewaarschuwd voor de verschrikkelijke gevolgen van het liberalisme.

Toen Troelstra rond 1918 zijn socialistische denkbeelden begon uit te dragen vond het overgrote deel van de samenleving die onverteerbaar. Wat is er uiteindelijk van gekomen? Een keurig en aan de volksaard aangepast non-revolutionair democratisch stelsel. Het volk heeft zijn eigen vorm van samenleven zelf gemodelleerd en zo hoort het ook.

Door de eeuwen heen hebben de Nederlanders op behendige wijze gepast gebruik gemaakt van de politieke stelsels die werden aangeboden. Extremiteiten werden - soms moeizaam - uitgedreven en de vraag is waarom ons volkje thans niet in staat zou zijn om wederom een passende keuze te maken? Of hebben de linkse intellectuelen die er zo prat op gaan dat de sociaal-democratie het volk heeft mondig gemaakt, nu moeite met die mondigheid?

    • H.G. Pellikaan