Kolonel De Jonghe (2)

“Het is tijd voor een pragmatische oplossing, vindt De Jonghe. [..] Met een begrip als rechtvaardigheid kan hij als militair niet uit de voeten - 'dat is meer iets voor in de kerk'. Misschien, filosofeert de kolonel, moet je eenvoudig constateren: 'Er is een oorlog geweest. Eén partij heeft gewonnen. Punt uit.”'

Geachte kolonel - ben ik geneigd te zeggen - wat zou u ervan hebben gevonden als de geallieerden indertijd zo hadden gedacht? Bent u wel eens op het oorlogskerkhof van Groesbeek geweest of op dat van Margraten? En voelde u toen geen onuitsprekelijke dankbaarheid voor het feit dat die jonge jongens niet zo gedacht hebben als u? En hoe haalt u het in uw militaire hoofd om te denken dat 'rechtvaardigheid meer iets voor in de kerk is'. Het zou óók iets voor in de kerk moeten zijn ja, maar niet omdat een of andere godheid voor de lol zo'n gebod naar het ondermaanse parachuteert, maar omdat het tot de fundamentele intuïtie van de mensheid behoort dat er nooit een menswaardige samenleving komt als we niet proberen die samenleving rechtvaardig te doen zijn.

    • L. Verzuu