KLM-piloten: donderdag weer acties

ROTTERDAM, 3 JUNI. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft een nieuwe werkonderbreking bij de KLM aangekondigd. Als de onderhandelingen met de directie van de luchtvaartmaatschappij volgende week niet tot overeenstemming leiden, vertrekken er komende donderdag tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags opnieuw geen KLM-toestellen van Schiphol, zo deelde VNV-president B. Baksteen gisteren mee.

De verkeersvliegers zijn overigens niet pessimistisch over de kans van slagen van het overleg met de KLM-directie. “Wij zijn elkaar behoorlijk tegemoet gekomen”, zei Baksteen. “Mijn organisatie is dan ook redelijk optimistisch dat we eruit komen, maar we hebben geen rotsvast vertrouwen.”

De aankondiging van de werkonderbreking is dan ook meer een middel om druk op te ketel te houden. “Want we zijn als de dood voor vertragingstactieken”, aldus de VNV-president. Over de inhoud van de besprekingen met de KLM - de partijen praten nu al drie dagen met elkaar - wilde Baksteen geen mededelingen doen. Dinsdag gaat het overleg verder. Als dat tot een akkoord leidt, blaast de VNV de actie af.

Afgelopen dinsdag gaven de vliegers massaal gehoor aan de oproep van hun vakbond. Dat leidde tot zowel grote vertragingen als annulering van ruim twintig KLM-vluchten. De luchtvaartmaatschappij en de verkeersvliegers zijn het niet met elkaar eens over de loonkosten van de piloten. Volgens de KLM zijn die veel te hoog vergeleken met die van belangrijke concurrenten. De piloten bestrijden dat de loonkosten zo veel hoger liggen. De VNV is bereid mee te werken aan een onderzoek, maar wil dat eerst de CAO voor dit jaar rond moet zijn. (ANP)