Kabinet: eerst overleg over meer mariniers

DEN HAAG, 3 JUNI. Het besluit om extra troepen te sturen naar het voormalige Joegoslavië laat het Nederlandse kabinet afhangen van het overleg van veertien ministers van defensie van landen van de EU en de NAVO.

Dit overleg moet vandaag in Parijs plaatsvinden. Het zenden van extra mariniers naar Bosnië behoort tot de mogelijkheden, zei gisteravond premier Kok, na afloop van het kabinetsberaad, maar een principe-besluit is nog niet genomen.

Na het overleg in Parijs zal Voorhoeve direct contact opnemen met de premier en de vice-premiers, Dijkstal (VVD) en Van Mierlo (D66), om het “raamwerk en het karakter” van een eventuele extra bijdrage van Nederland vast te stellen.

De uitspraak van bevelhebber Couzy van de landstrijdkrachten die zich verzette tegen extra troepen noemde Kok een opmerking “uit de verkeerde mond en op het verkeerde moment”. Generaal Couzy zei donderdag tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse VN-manschappen in voormalig Joegoslavië weinig heil te zien in meer troepen voor UNPROFOR, zoals de VN-troepen heten. De generaal keerde zich hiermee rechtstreeks tegen de ministers Voorhoeve (defensie) en Van Mierlo (buitenlandse zaken), die zich eerder deze week schaarden achter de plannen om de VN-vredesmacht in Bosnië te versterken.

“Er is maar één minister van defensie”, zei Kok. Minister Voorhoeve heeft de bevelhebber vrijdag na diens terugkeer in Nederland duidelijk gemaakt wie de politieke verantwoordelijkheid heeft, aldus de premier. Eerder noemde minister Voorhoeve de kritiek van Couzy “voorbarig”. De minister van defensie heeft geen aanmerkingen op “de toon” van Couzy's woorden, maar vindt wel dat de bevelhebber zulke zaken eerst met hem dient op te nemen.

De Nederlandse regering is “diep bedroefd” door het neerhalen boven Bosnië van een F-16 van de NAVO. “Dergelijke gebeurtenissen illustreren iedere keer weer dat er in Bosnië sprake is van een oorlogssituatie”, aldus de premier.