Jeltsin betreurt verwijt aan Japan

MOSKOU, 3 JUNI. De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren zijn spijt betuigd over “zijn tamelijk emotionele verklaring” waarin hij het karakter van het Japanse hulpaanbod voor de slachtoffers van de aardbeving in Sachalin in twijfel trok. Woensdag toonde Jeltsin zich wantrouwig ten aanzien van de Japanse aanbiedingen met de uitspraak: “daarna gaan ze jarenlang daarover praten en zeggen 'geef ons de Koerilen-eilanden terug'.” Tokio eist vier eilanden terug van de Koerilen-archipel, die in de laatste dagen van de tweede Wereldoorlog door het Rode Leger werden bezet. Een oplossing van dit conflict is niet in zicht.

Deze uitspraak van Jeltsin wekte veel beroering in Japan. Volgens zijn woordvoerder is de president evenwel “oprecht erkentelijk jegens allen die zich bereid hebben verklaard hulp te bieden”. (AFP)