VS en Japan praten op 12 of 13 juni over auto's

OTTAWA, 2 JUNI. De Verenigde Staten en Japan bespreken op 12 of 13 juni in Genève het handelsconflict over de openstelling van de Japanse markt voor Amerikaanse auto en auto-onderdelen.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan, Walter Mondale, heeft dat voorgesteld aan de Japanse minister van handel Ryutaro Hashimoto. De Amerikanen willen op die manier voorkomen dat de kwestie de top van de G-7 gaat overheersen. Vertegenwoordigers van zeven leidende industrielanden komen van 15 tot 17 juni bijeen in het Canadese Halifax. De Amerikaanse president Clinton en de Japanse premier Murayama zullen volgens diplomatieke kringen het conflict bij hun topontmoeting die aan de G-7 voorafgaat niet bespreken. Washington dreigt de invoerrechten op Japanse luxeautos met 100 procent te verhogen, wanneer er op 28 juni geen oplossing is gevonden voor het handelsconflict. (DPA, AP)