Vrouwen en foto's

Naomi Rosenblum: A history of Women Photographers. Uitg. Abbeville Press. Prijs ƒ 114,60.

Naomi Rosenblum, die eerder A World History of Photography schreef stelde nu A History of Women Photographers samen: een ruim geïllustreerde en uitvoerige studie van de bijdrage van vrouwelijke fotografen aan de fotografie, vanaf de uitvinding van het medium in 1839 tot heden. Het boek omvat zowel kunst als professionele uitingen in genres als portret, sociale fotografie, reclame en fotojournalistiek.

Bijna 250 fotografes komen aan de orde, van Berenice Abbott tot de Duitse Yva (Else Simon) en van Julia Margaret Cameron tot Cindy Sherman. De nadruk ligt (uiteraard, gezien de afkomst van Rosenblum) op werk uit Amerika, maar er zijn relatief grote bijdragen uit Duitsland, Engeland en Frankrijk. Uit het aandeel van Duitse fotografes uit de Weimar-periode blijkt overigens dat Rosenblum nauw heeft samengewerkt met Ute Eskildsen, die vorig jaar uit hun werk een omvangrijke overzichtstentoonstelling samenstelde in het Folkwang Museum. Ook aan de Nederlandse fotografes Eva Besnyö en Emmy Andriesse worden enkele regels gewijd, en van beide is een foto opgenomen.

    • Eddie Marsman