Pinksteroffensief: twintig cellen vrij voor illegalen

AMSTERDAM, 2 JUNI. Justitie heeft in Amsterdam 20 cellen vrijgemaakt voor detentie van criminelen die illegaal in Nederland verblijven.

In vijf politiedistricten van de stad wordt actief naar deze mensen gezocht. Zij moeten van de straat worden gehaald voordat de toestroom van toeristen begint in het Pinksterweekeinde. Het gaat om ongeveer twintig personen die zich herhaaldelijk schuldig hebben gemaakt aan verstoring van de openbare orde en straatroof en die nog een celstraf moeten uitzitten. 'Circuitvervuilers' noemt een woordvoerder van justitie ze, die voortdurend tussen vrijheid en gevangenschap op en neer pendelen. Een andere groep die actiever dan anders wordt gezocht, is die van de illegale, criminele vreemdelingen die in vreemdelingenbewaring kunnen worden geplaatst. Justitie hoopt een aantal van hen te kunnen uitzetten. In de periode rond Pasen is met succes een soortgelijke actie gevoerd. De straatcriminaliteit is toen met de helft afgenomen, aldus de politie.