Pierce met verstopte neus naar derde ronde

PARIJS, 2 JUNI. De Nederlander Sven Groeneveld, coach van Mary Pierce, zat gistermiddag op de verkeerde plek van de spelerstribune. Niet op het stoeltje naast de Amerikaan Nick Bollettieri, maar een paar rijen naar achteren. Het ging slecht met Pierce. De nummer drie van de wereld stond met 5-3 achter tegen een middelmatige Duitse speelster, Christina Singer. Met haar vinger vroeg Pierce aan Groeneveld of hij naar voren wilde komen. Hij kwam, en Pierce won tien games op rij: 7-5 en 6-0.

Daarmee plaatste Pierce zich voor de derde ronde van de open Franse tenniskampioenschappen in Parijs. Vorig jaar reikte ze hier tot de finale, haar eerste grote succes. Ze versloeg toen in de halve finale Steffi Graf met 6-2 en 6-2. Dit jaar won ze in januari de open Australische titel en is ze, met Graf, Aranxta Sanchez en Conchita Martinez, favoriete op Roland Garros. Maar aan haar spel in de eerste set ontbrak gisteren iedere overtuiging.

“Iedereen kon me horen ademhalen”, zie Pierce na afloop. “Ik ben vreselijk verkouden, mijn neus zit verstopt.” Ze voelt zich fysiek ook minder dan vorig jaar. “Ik heb een blessure gehad en ik ben ziek geworden tijdens de reis naar Europa. Vorig jaar had ik geluk met een jaar zonder fysieke problemen, maar nu lijkt het er op dat ook ik mijn deel krijg.”

Bij de mannen stuitte Michael Stich in de tweede ronde op Stefan Edberg. De 29-jarige Zweed speelt al twaalf jaar lang alle vier de grand-slamtoernooien, maar was dit keer voor het eerst sinds 1984 niet geplaatst. Stich, nummer veertien, toonde aan dat het niet ten onrechte was. Hij won met 7-6, 6-3 en 6-3.

In de kwartfinale speelt Stich eventueel tegen Boris Becker. Becker versloeg gisteren de Amerikaan Jared Palmer overtuigend met 6-2, 6-3 en 6-3. “Tennis is geen tweestrijd tussen Agassi en Sampras”, zei Becker na zijn zege. “Dat zouden ze in Amerika en bij Nike wel willen, maar er zijn meer spelers die hen kunnen verslaan, onder wie ik.”

Mikael Tillström en Gilbert Schaller hebben slechts kort kunnen genieten van hun overwinningen op respectievelijk Ivanisevic en Sampras. Beiden verloren gisteren in de tweede ronde. Titelverdediger Sergi Bruguera uit Spanje won in drie sets van zijn landgenoot Emilio Alvarez.