Partenheimer

Jürgen Partenheimer. Galerie Onrust, Amsterdam. T/m 17 juni. Linoleumsnedes: Prinsengracht 627. Beeldhouwwerken, tekeningen en aqarellen: Planciusstraat 9a. Di t/m za 14-18u, as zo 14-17u. Prijzen van ƒ 1700,- tot ƒ 20.000,-.

Een 'dromend bewustzijn' heb je nodig om de tekeningen, beelden en grafiek van de Düsseldorfse kunstenaar Jürgen Partenheimer (1947) te waarderen. Lijnvoering en kleur zijn teer, nooit hard, maar de vlakverdeling is concies: stippen, bobbels (Partenheimers befaamde vingerafdrukken), vierkanten en aderachtige lijnen gaan een evenwichtige verhouding met elkaar aan. Partenheimer zet altijd je verbeelding in werking en de associaties die hij oproept zijn divers.

In zijn vaste Nederlandse galerie Onrust toont de kunstenaar nu een serie van tien nieuwe linoleumsnedes, 21 tekeningen, 3 aquarellen en 3 beelden. Het fragiele van de tekeningen is aanwezig in zijn beelden en linosnedes, maar in een meer uitgesproken vorm. In het fraaie mobile Hangbare Rest (1995) hangen aan een houten plank bevestigde touwtjes met staafjes gele bijenwas, materiaal dat hij ook toepaste in zijn oudere, veel zwaardere beeld Horos (1992). Hangbare Rest is lichtvoetig, zoals een mobile betaamt, maar toch ook weer niet. Want de touwtjes zijn grof en onbuigzaam en verhinderen de staven was te bewegen.

    • Lucette ter Borg