Offensief leger Sri Lanka tegen Tamils

COLOMBO, 2 JUNI. Het Sri-Lankese regeringsleger heeft gisteren tijdens een groot offensief tegen rebellen van de Tamil-afscheidingsbeweging ten minste zestig Tamils gedood. Dit heeft een militaire woordvoerder van het Sri-Lankese leger bevestigd.

De aanval, die plaats had in Thiriyaya, een belangrijke guerrillabasis ten noorden van de oostelijke havenstad Trincomalee, is de grootste operatie van het regeringsleger sinds de Tamil Tijgers in april een drie maanden oude wapenstilstand eenzijdig opzegden. Vorige week richtten de Tamil Tijgers in de buurt van Trincomalee een slachting aan waarbij zij 42 mensen vermoordden. De Vrijheidstijgers van Tamil Eelam (LTTE) strijden al sinds 1983 voor een onafhankelijke Tamil-staat. Bij de burgeroorlog tussen de hindoeïstische minderheid van Tamils en de meerderheid van boeddhistische Sinhalezen zijn de afgelopen 12 jaar meer dan 30.000 mensen gedood. (Reuter, AP)