Meer EU-steun Kiev

BRUSSEL, 2 JUNI. De Europese Commissie bespreekt met vertegenwoordigers van de zeven rijkste industrielanden (G-7) een mogelijke uitbreiding van de al eerder toegezegde steun aan Oekraïne voor sluiting van de kerncentrale van Tsjernobyl. Dit heeft EU-commissaris voor buitenlandse betrekkingen Hans van den Broek gisteren bekendgemaakt op een EU-bijeenkomst in Brussel waarin aan Oekraïne een speciale handelsstatus werd verleend.

Van den Broek sprak grote waardering uit voor het recente besluit van president Leonid Koetsjma om de omstreden centrale, waarin in april 1986 een explosie plaatshad, voor het eind van de eeuw buiten gebruik te nemen. Een jaar geleden wees Oekraïne de aangeboden financiële steun van de EU (500 miljoen ecu, waarvan 100 miljoen als gift) en later die van de G7 (200 miljoen dollar als gift) als volstrekt onvoldoende van de hand. Van den Broek erkende dat het nog staande aanbod tekortschiet en dat veel meer geld nodig is. Oekraïne heeft een moedig besluit genomen, vond hij, en verdient solidariteit. (Reuter, AFP, AP)