Kwantum: uitbreiden met kleine winkels

TILBURG, 2 JUNI. Detailhandelsketen Kwantum (woninginrichting) wil in de komende twee jaar het aantal grote winkels nog uitbreiden van het huidige aantal van 46 naar 60, maar zal daarna kleinere winkels gaan openen. Voor een verdere groei met Kwantumhallen van meer dan tweeduizend vierkante meter is Nederland te klein, meent het concern. Kwantum verwacht dit jaar de vijftigste vestiging te openen. Nieuwe vestigingen zijn gelegen aan de rand van de stad en hebben een vloeroppervlakte van ten minste 2.200 vierkante meter. Oude vestigingen in centra van steden gaan dicht.

“Er komt een einde aan de groei van de grotere winkels. Voor de grote vestigingen hebben we een omgeving nodig waar zo'n 250.000 mensen wonen. Met zestig vestigingen zijn die gebieden op”, aldus Kwantum-directeur L. van de Wiel gisteren tijdens een persbijeenkomst in Tilburg.

Om verder te kunnen groeien wil de behang- en tapijtdiscounter, onderdeel van het beursgenoteerde concern Macintosh, in dunbevolkte gebieden kleinere winkels openen met een aangepast assortiment. Over twee tot vier jaar kunnen de kleine winkels een feit zijn, mits een eerder te openen proefwinkel een succes blijkt. Waar Kwantum zijn proefwinkel start, heeft de superdetaillist nog niet vastgesteld.

Over groei in het buitenland is Kwantum vaag. “We kijken wel om ons heen, maar niet meer dan dat”, aldus Van de Wiel. Problemen in de buurlanden zijn dat Duitsland reeds soortgelijke ketens heeft en dat in België de keten Tonton Tapis, die in hetzelfde segment zit als Kwantum, ook bij Macintosh hoort.

Kwantum realiseerde vorig jaar een omzet van 111 miljoen gulden. Het streefgetal voor dit jaar is 131 miljoen. Van de Wiel: “Zoals het er nu uitziet, halen we dat zeker”. De keten publiceert geen winstcijfers.

Volgens bestuursvoorzitter G. Beijer van moederbedrijf Macintosh presteert Kwantum beneden het gemiddelde rendement van de werkmaatschappijen, dat vorig jaar lag op 2,6 procent van de omzet (exclusief financiële baten). Oorzaak van de ondermaatse resultaten zijn de kosten van de uitbreidingen. (ANP)