Kathedraal van Monet op veiling

ROTTERDAM, 2 JUNI. Een van de schilderijen van de impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) uit de beroemde serie De kathedraal van Rouen wordt op 26 juni door Christie's in Londen geveild. De opbrengst wordt geschat op ten minste acht miljoen gulden.

Monet maakte series schilderijen om het effect van de wisseling van licht en atmosfeer op bepaalde onderwerpen vast te leggen. Het te veilen schilderij toont de okerkleurige kathedraal in het volle licht van de middagzon, tegen een helder blauwe hemel. Het te veilen doek werd honderd jaar geleden, in mei 1895, voor het eerst geëxposeerd in Parijs. Van de serie van dertig doeken hangen de meeste verspreid over musea in de hele wereld, onder andere in het Parijse Musée d'Orsay; tien zijn in particuliere handen. Het doek dat nu verkocht wordt is sinds 1924 niet meer in het openbaar te zien geweest. Monet verkocht het in 1916 aan een Deense verzamelaar, die het doorverkocht aan een Japanse prins.

De Monet is het topstuk van een grote veiling van moderne en impressionistische schilderijen, met onder meer werk van Miró, Chagall en Picasso.