Justitie stelt onderzoek in naar treinongeluk bij Mook

ROERMOND, 2 JUNI. Justitie in Roermond stelt een eigen onderzoek in naar het treinongeval bij Mook van afgelopen woensdag, waarbij drie baanwerkers van de Nederlandse Spoorwegen omkwamen. Een woordvoerder van het parket heeft dit vandaag bevestigd.

Volgens een woordvoerder van de politie is het nog niet exact te overzien of er strafbare feiten zijn gepleegd, “maar het is goed dat justitie als onafhankelijke partij kijkt naar de gang van zaken”.

De Arbeidsinspectie en Railned (de onafhankelijke NS-tak die is belast met veiligheid en capaciteit) verrichten ook onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Zij kijken daarbij vooral naar de arbeidsomstandigheden en de veiligheidsprocedures, terwijl het justitiële onderzoek zich richt op strafbare feiten en strafrechtelijke aansprakelijkheid.

Een woordvoerder van Railned zegt dat het niet ongebruikelijk is dat justitie een eigen onderzoek instelt naar een spoorwegongeval.

Volgende week vrijdag beslist de Spoorwegongevallenraad of ook hij een openbaar onderzoek zal instellen naar het ongeval bij Mook. De federatie van spoorwegvakverenigingen FSV heeft daartoe gisteren een verzoek ingediend.

De regiopolitie Venray gaat het justitiële onderzoek uitvoeren in samenwerking met enkele leden van de spoorwegpolitie. Er is inmiddels een team van getuige-deskundigen gevormd.

De drie omgekomen baanwerkers worden aanstaande dinsdag begraven. De Raad van bestuur van de Spoorwegen heeft besloten alle werknemers van de NS de gelegenheid te geven die dag om 12 uur het werk kort te onderbreken en een minuut stilte in acht te nemen als eerbetoon aan de slachtoffers. Als gevolg daarvan zullen de treinen tussen 12 uur en 12.01 uur niet rijden.