Jongeren nu positief over 'vriendelijke' Duitse buren

HILVERSUM, 2 JUNI. Driekwart van de Nederlandse jongeren heeft een positief oordeel over Duitsers. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde enquête van het bureau Inter/View, die in opdracht van de VPRO is gehouden. Van de ondervraagden vindt 74,2 procent de Duitsers 'vriendelijk'. Iets meer jongeren, namelijk 79,6 procent, vindt dit van de Nederlanders.

De resultaten van het onderzoek staan in schril contrast met een enquête van Clingendael uit 1993. Daarin gaven de Nederlandse jongeren een zeer negatief oordeel over de Duitsers.

De enquête is uitgevoerd onder vijfhonderd jongeren van 13 tot en met 19 jaar, na het bezoek dat bondskanselier Kohl vorige week aan Nederland bracht. De mening van de Nederlandse jeugd over Duitsland is door dit bezoek naar hun eigen zeggen niet veranderd. Op de vraag 'Ben je naar aanleiding van het bezoek van Kohl positiever over Duitsland gaan denken, of is je mening ovr Duitsland door dit bezoek niet veranderd', antwoordde 81,7 procent van de ondervraagden dat hun mening niet was veranderd. Ruim zestien procent is positiever over Duitsland gaan denken, 0,3 procent negatiever en de rest had geen mening of dacht iets anders.

Volgens F. Wielenga, hoogleraar Nederlands-Duitse betrekkingen, is na het Clingendael-onderzoek het idee bevestigd dat Nederlanders anti-Duits zijn. Dit onderzoek werd gehouden in de periode dat aanslagen op asielzoekerscentra in Duitsland plaatshadden. De suggestieve vraagstelling droeg bij tot een negatief oordeel van de Nederlandse jeugd over Duitsland.

In Europa voelen Nederlanders zich het meest verwant met de Duitsers. Met meer nuchterheid kunnen we nu naar de Nederlands-Duitse betrekkingen kijken, aldus Wielenga.