Italiaanse bondsleden steunen akkoord pensioenen

ROME, 2 JUNI. Een duidelijke meerderheid van de Italiaanse vakbondsleden heeft bij een referendum op de werkvloer de afgelopen dagen ingestemd met het historische akkoord tussen bonden en kabinet over herziening van het pensioenstelsel.

Het verzet tegen het akkoord concentreert zich in de grote fabrieken bij Milaan en Turijn. Daarom willen sommige vakbondsleiders de hervormingsplannen afzwakken.

Woensdag heeft de gouverneur van de Italiaanse centrale bank juist gezegd dat de plannen niet ver genoeg gaan en dat de veranderingen niet snel genoeg worden doorgevoerd.

Volgens nog voorlopige uitslagen heeft ongeveer twee derde van de circa vijf miljoen vakbondsleden die zijn gaan stemmen, 'ja' gezegd tegen het akkoord.

Met name in de fabrieken van Fiat en Olivetti was de verhouding andersom. Veel van de werknemers hier zijn op jonge leeftijd gaan werken. Zij protesteren tegen de zeer geleidelijke afschaffing van de mogelijkheid om na 35 jaar werken met pensioen te gaan, ongeacht de leeftijd.

Dit is het moeilijkste punt uit de pensioenhervorming. De vakbonden zijn met het kabinet overeengekomen dat dit voor Europa unieke privilege pas over achttien jaar volledig wordt afgeschaft. Van verschillende kanten is kritiek geuit op dit onderonsje tussen de drie grote vakcentrales en het zakenkabinet van premier Lamberto Dini. Het akkoord wordt gezien als een vorm van corporatisme. De pensioenplannen zullen waarschijnlijk volgende maand in het parlement worden besproken.

Dini heeft nadat het akkoord vorige maand werd bereikt, gezegd dat dit misschien niet de beste, maar wel de enige mogelijke oplossing is. Hij heeft twee weken geleden gezegd dat het kabinet zich fel zal verzetten tegen iedere afzwakking van de hervorming.

Alle Italianen krijgen hun pensioen via de staat. Hervorming van het kostbare stelsel is een sleutelelement in de pogingen het begrotingstekort onder controle te krijgen. Maar volgens Antonio Fazio, de gouverneur van de centrale bank, heeft het kabinet hier een kans laten liggen.

Net als de werkgevers eerder zei Fazio dat de overgang naar een nieuw stelsel te geleidelijk gaat. Bovendien is ook bij volledige doorvoering van de hervorming het Italiaanse pensioenstelsel in veel opzichten aanzienlijk genereuzer en daarmee kostbaarder dan dat in andere Europese landen, zo luidde de waarschuwing van bankpresident Fazio.

    • Marc Leijendekker