Geen verbod autobiografie van Princen

AMSTERDAM, 2 JUNI. Het levensverhaal van Johannes Cornelis (Poncke) Princen, die in 1948 deserteerde en overliep naar het Indonesische leger, is open terrein voor uitgevers. De eis van uitgeverij Jan Mets dat de 70-jarige Princen zijn banden met uitgeverij Bzztôh verbreekt, is gisteren door de president van de Amsterdamse rechtbank afgewezen. Bzztôh mag van de rechter de autobiografie van Princen publiceren.

Schrijver Wiecher Hulst en uitgeverij Jan Mets vonden dat Princen zich moest houden aan eerder gemaakte afspraken dat Hulst diens biograaf zou worden voor uitgeverij Jan Mets.

Journalist en Indonesië-kenner Wiecher Hulst en uitgever Mets spraken vorig jaar maart met Princen af dat zij de biografie zouden maken. Princen beloofde geen medewerking “van welke aard dan ook” te verlenen aan een andere biografie. Later bleek dat hij in zijn woonplaats Jakarta met journaliste J. van Fenema werkte aan een autobiografie voor Bzztôh.

Bzztôh stelt dat een autobiografie iets anders is dan een biografie en dat Princen belang heeft bij snelle publikatie van zijn levensverhaal omdat hij ernstig ziek is.