Ex-topman van NMB bestookt door FIOD

ROTTERDAM, 2 JUNI. De voormalige topbestuurder van NMB Postbank (nu onderdeel van ING) A. Soetekouw. heeft afgelopen maand te maken gehad met een huiszoeking door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in zijn woning in Rotterdam. Dat heeft Soetekouw vanmorgen bevestigd.Ook twee advocatenkantoren in Amsterdam, Vink & Partners (kantoor van Soetekouws advocaat) en Caron & Stevens zijn door de FIOD begin mei bezocht. Bij Caron & Stevens was mr. N. Vink tot vijf jaar terug compagnon.

De Deken van Advokaten in Amsterdam, mr. E. Swaab, bevestigde de invallen van de FIOD in de kantoren. “Ik kan geen mededelingen doen over betrokken cliënten of advocaten”, zei Swaab. “Wel kan ik zeggen dat de advocaten geen verdachten zijn.” Bij beide vestigingen heeft de FIOD begin mei stukken meegenomen.

Soetekouw, die zegt zich van “geen strafbaar feit bewust te zijn”, meent nu langzaamaan te weten waarom de visitatie van de FIOD plaatshad. “Het gaat over een privébelegging van medio jaren tachtig, waarover ik in debat ben met de fiscus. Het duurt me al veel te lang. Kennelijk schakelt men over van een civiel dispuut naar een strafrechtelijk dispuut”, aldus de ex-bankier.

Soetekouw kwam recentelijk nog in het nieuws in de affaire rond de Orco Bank. Als kersverse bestuurder van de Stichting Administratiekantoor stapte hij op na commotie over zijn ruim bemeten declaratie voor advieswerk. Hij vroeg een uurtarief van 650 gulden voor het geleverde werk en 325 gulden per uur voor “rusten en reizen”. Het gedeclareerde bedrag luidde 70.265 gulden voor diensten op Curaçao en 7.600 gulden voor werkzaamheden in Amsterdam.

Soetekouw stapte in februari 1992 op uit de raad van bestuur van NMB Postbank, daartoe onder meer gedwongen door De Nederlandsche Bank. De oud-NMB'er bleek op bedenkelijke wijze voor zichzelf te hebben belegd in het roemruchte automatiseringsbedrijf Newtron. NMB verzorgde in 1990 voor dat bedrijf de beursintroductie (op de parallelmarkt). Soetekouw zelf bleek tevoren via Oudhof Effecten, destijds een 40-procentsdeelneming van NMB, een belang in het fonds te hebben genomen. (ANP)