'Drugsbenden krijgen vat op politiek Afrika'

LUSAKA, 2 JUNI. Afrikaanse drugsbaronnen hebben de economische hervormingen op het continent gebruikt om een machtspositie op te bouwen van waaruit zij politieke beslissingen kunnen beïnvloeden.

Dat heeft Bjorn Erickson, het hoofd van Interpol, gezegd op een bijeenkomst in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka van de Afrika-werkgroep van de internationale politieorganisatie. “Door de mogelijkheden van de markteconomie uit te buiten zijn ze (medewerkers van drugsbenden, red.) erin geslaagd om topposities in het zakenleven te verwerven. Dat maakt het gemakkelijk voor hen om contacten te leggen met politici en zo het besluitvormingsproces te beïnvloeden”, aldus Erickson. De economische hervormingen zoals die in Afrika op instigatie van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds worden uitgevoerd, hebben tot doel om de rol van de staat in het economische leven te verminderen ten gunste van het privé-initiatief. Volgens Interpol is Nigeria een van de voornaamste centra van de drugshandel in Afrika. Zuidafrikaanse politiefunctionarissen hebben onlangs gewaarschuwd dat internationale drugsbenden hun land willen gebruiken voor de doorvoer van verdovende middelen naar Europa. (Reuter)