DE HAMPERTEST

De Engelse krant The Sunday Times vergeleek de inhoud en de prijzen van picknickmanden van de drie belangrijkste leveranciers van dit seizoen-artikel: Fortnum & Mason, Harrods en Selfridges. Ik vat deze 'Hampertest' even samen.

De éénpersoons Sportsman Hamper van F&M is een kartonnen doos met handvat. Er zit een pie in, een aardappelsalade met augurkjes, ui en tomaat, een groot stuk Sachertorte met frambozen, een stukje Cheddarkaas met bleekselderij en crackers, boter, 2 flesjes bier (eventueel om te ruilen voor 1 fles witte wijn), een mes en een vork, een koeler en een opener. Kosten 30 pond. De iets grotere éénpersoons doos van Harrods, die de naam Windsor draagt, kost 35 pond en bevat 5 gangen: gerookte zalmsalade, canapés, kiprollade gevuld met saffraanrijst en pepertjes, Brie en Stilton kaas met druiven en appel en een frambozentaartje. Ook zit er boter, een after picnicmint, een klein flesje Evian, een écht bord, een écht wijnglas en een flesopener in de doos. Helaas zijn mes en vork van plastic. Als je de inhoud liever in een rietenmand wilt moet je 85 pond bijbetalen.

Selfrigdes stelde een Glyndebourne picnick voor twee samen en levert een koeltas gevuld met voedsel en een rietenmand met eethulpstukken: 2 borden, 2 mokken, echte vorken en messen, theelepels, een kurketrekker, flesopener, thermoskan, wijnglazen, zout en pepermolen en een Tupperwaredoos. In de koeltas zitten 14 verschillende dingen om te eten waaronder broodjes, parmaham met geschaafde parmezaanse kaas, 2 zalmmoten met heilbot in aspic, paddestoelen in olijfolie, 2 stukken kreeft, een aantal baklava-achtige taartjes en champagne. Kosten 199,99 pond. The Sunday Times rekende uit dat het eten 62 pond 82 kostte.

Anthony Worrall Thompson, de Engelse kok die regelmatig in het BBC-televisie programma Ready Steday Cook te zien is vindt de hamper volstrekt ongeschikt om eten in te vervoeren. Amerikanen en Australiërs weten beter en gebruiken gewoon een lelijke, maar wel praktische koelbox voor een picknick. Ook beveelt hij het gebruik van een chauffeur aan om problemen bij autorijden met een slok op te voorkomen. Een recept voor een nagerecht met slok:

Wodka Bowl

2 mango's

1 bakje frambozen

1 bakje bramen

250 gram aardbeien

1 uitgeperste citroen

2 theelepels geraspte citroenschil

poedersuiker

1 kwart liter wodka

Schil de mango's en snijd ze in stukken. Maak het overige fruit schoon. Doe al het fruit met de citroenrasp in een glazen bak en strooi er poedersuiker naar smaak op. Laat alles een kwartier staan en giet er dan het citroensap en een flinke hoeveelheid ijskoude wodka over. Schep alles voorzichtig door elkaar.

    • Anne Scheepmaker