Beurs onder druk van lagere dollar en winstnemingen

AMSTERDAM, 2 JUNI. Op de beurs drukten de dalende dollar en winstnemingen vanmorgen de koersen. Als gevolg noteerde de graadmeter, de AEX-index, rondom het middaguur 1,92 punten lager op 433,03 punten. Beursjongste Vendex daalde een dubbeltje op 41,20 gulden.

AMSTERDAM Een belangrijke stemmingsbepalende factor was de dollar, die 2 cent terug moest ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De omzet aan aandelen was matig, ondanks ruggesteun van de obligatiemarkt. De tienjarige staatsleningen waren zo'n vijftien cent beter, de dertigjarige een stuiver.

Verder was de handel in afwachting van de arbeidsmarktcijfers van de VS over mei. Deze cijfers, die vanmiddag zouden worden gepubliceerd, geven een indicatie van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en zijn mogelijk van invloed op de rente, ook in Europa.

De lagere dollar was vooral zichtbaar in de notering van enkele internationals. Akzo Nobel was drie dubbeltjes minder op 193,60, Olies werden tachtig cent lager gewaardeerd op 200,30 en Unilever deed zelfs een stap van 1,30 terug op 199,70. De koers van Vendex op 41,20 lag vrijdagochtend 2,20 gulden boven de introductiekoers van 39 gisteren. Die dag bereikte het aandeel een hoogste niveau van 42 gulden, waarna het terugzakte tot 41,30 bij het slot. De omzet vanmorgen kwam uit op circa 900.000 stuks in dubbeltelling. Leider van het emissiesyndicaat van Vendex, ABN Amro, noteerde vier dubbeltjes lager op 59,40. KPN was dertig cent minder waard op 56,90.

Na de forse koersstijging gedurende de voorgaande twee dagen opende de Amerikaanse dollar vanmorgen op de Europese valutamarkten vanmorgen twee cent lager. Bij opening van de handel werd een koers van 1,5780 gulden genoteerd en rondom het middaguur van 1,5747 gulden. Gisteren sloot de munt op 1,5960 gulden.

Het daling zette gisteravond al in op de valutamarkt in New York, onder invloed van nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. Die bevestigden opnieuw dat de bedrijvigheid stagneert. Dat vergroot de kans dat het bestuur van de centrale banken in de VS besluit tot een renteverlaging om de economie te stimuleren. Een renteverlaging maakt de dollar minder aantrekkelijk voor beleggers.

Ook het pond sterling was vanmorgen lager. De koers daalde van 2,5340 gulden tot 2,5220.

NEW YORK Op de effectenbeurs op Wall Street boekte de Dow Jones-index gisteren een nieuw record op 4472,75 punten, een stijging van 7,61 punten.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat er een flinke terugval zou komen. De Dow Jones stond al snel op een verlies van 26 punten. De beurs schrok nogal van de maandelijkse publikatie van het indexcijfer van de Amerikaanse inkoopmanagers. Dat cijfer kelderde in mei van 52 tot 46,1 procent, het laagste niveau in vier jaar. Een percentage onder de 50 wordt gezien als teken van vermindering van de bedrijvigheid in de industrie.

Tegelijk nam de kans toe dat de Amerikaanse centrale banken de rente verlagen om de economische groei gaande te houden. Dat vermoeden zorgde in de loop van de dag voor een stijging van de obligatiekoersen, wat de aandelen meetrok.

TOKIO De Japanse effectenbeurs wist zich vandaag verder te herstellen van de flinke inzinking op woensdag. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 254,56 punten ofwel 1,63 procent tot 15.849,13. Het koersgemiddelde kwam in de loop van de dag zelfs weer even boven de grens van 16.000 punten.