Bang voor acht ratten

Dean Koontz: In de val. Uitg. CPNB, 96 blz. In juni gratis in de boekhandel bij besteding van ƒ 29,50.

Terwijl de verkoop van literaire romans de afgelopen vier jaar daalde, steeg het aantal verkochte thrillers, spionage- en misdaadverhalen met 25 procent. Het lijkt er zelfs op dat de verkoop van John Grisham & co ten koste gaat van die van de Harry Mulischen. De hoger opgeleide lezer - en dan vooral de hoger opgeleide lezeres - ontdekte het spannende boek, zo bleek uit onderzoek van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Om het misdaadlezen verder te stimuleren, roept de CPNB de maand juni sinds 1989 uit tot de Maand van het Spannende Boek. Tot vorig jaar werd de actiemaand opgeluisterd met een goedkope gelegenheidsuitgave. Van Robin Cooks verhaal Autopsie gingen verleden jaar in twee weken tijd liefst 50.000 exemplaren over de toonbank. Dat succes inspireerde de CPNB tot een echt Geschenk, net als in de gewone Boekenweek. Wie in juni bij de boekhandel meer dan ƒ 29,50 besteedt, krijgt In de val cadeau, een boekje van de Amerikaanse bestseller-auteur Dean Koontz.

In de val is een melodramatisch niemendalletje. Een beeldschone weduwe met een gehandicapt zoontje bindt de strijd aan met acht laboratoriumratten. De knaagdieren zijn ontsnapt uit een instituut dat zoekt naar methoden om de menselijke intelligentie op te voeren. Een catastrofe dreigt! Want als domme ratten al tien procent van de wereldvoedselvoorraden opvreten, wat zal er dan gebeuren als deze genetisch gemanipuleerde monsters zich vermenigvuldigen?

Een merkwaardige keus van de CPNB, om juist met dit zes jaar oude verhaal van Koontz propaganda te willen maken voor de Nederlandse thriller. Waarom niet een beetje meer risico genomen en een Nederlandse auteur aan het werk gezet? De CPNB heeft wat dat betreft een naam hoog te houden. Het gewone Boekenweekgeschenk wordt immers ook bij Adriaan van Dis besteld, en niet bij de uitgever van John Irving van de plank geplukt? Mijn gratis advies: honoreer de winnaar van de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, met de opdracht het geschenk voor volgend jaar te schrijven.

    • Arjen Ribbens