Aapse asperges

In Mexico eten ze asperges op z'n Mexicaans, misschien wel met een sausje van chocola. In Vuurland lusten ze ze alleen uit de diepvries, op IJsland gaan ze in de frituur en wij eten onze Limburgse asperges zo Hollands mogelijk. We beginnen al met ze in Hollands water te koken. Al naar gelang waar je woont in Stadskanaals of Broek in Waterlands water. Dan leggen we er drie plakken Gelderse ham naast, een hardgekookt ei uit Barneveld en een flinke lepel gesmolten Zeeuwse boter. Sommige mensen willen daar nog een gekookte aardappel uit Opperdoes bij, dat is weer heel andere koek.

Maar soms is het tijd voor asperges op z'n aaps. Met een saus van apenootjes, die maak je van van pindakaas en die pindakaas maak je zelf. Gewoon een heleboel apenoten in de elektrische huishoudmolen, een eetlepel zonnebloemolie erbij en zo lang mogelijk malen. Van pindakaas maak je pindasaus door er citroensap en honing, een heel klein beetje zout, en als je dat lekker lijkt ook nog wat Tabasco bij te doen.

Vergeet de asperges niet. Asperges schillen en in stukken zo groot als een sigaret snijden. Water met een beetje zout erbij aan de kook brengen, aspergesigaretten erin en als het water weer kookt nog drie minuten doorkoken. Asperge in de saus dopen en, je vermoedde het al, met je vingers (op z'n aaps) opeten.

    • Philip Mechanicus