Voorkeur; Muziek

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST

Het zestigjarig bestaan van Vereniging Vrienden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, die 5000 leden telt, wordt 2 juni 20u15 in de Doelen gevierd met een concert door het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Mariss Jansons mmv de sopraan Amanda Roocroft. Op het programma van dit concert staan Til Eulenspiegels lustige Streiche en de Vier letzte Lieder van Richard Strauss, verder de Prélude à l'après-midi d'un faune van Debussy en De wonderbaarlijke mandarijn van Bartók. Andere uitvoeringen van dit programma vinden plaats op 1 juni 20u15 in het Utrechtse Vredenburg en op 3 juni 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw.

MELODRAMA'S

Het woord melodrama heeft een ongunstige bijklank gekregen, maar het is oorspronkelijk de betiteling van een muziekstuk met een tekst voor spreekstem: muzikaal begeleid spreektheater. Het opheffen van de negatieve vooroordelen tegen het melodrama is het doel van drie Pinksterconcerten die worden gegeven in de Arnhemse Waalse Kerk door Michael Müller-Engelhardt (declamatie), Renate Schilling (alt) en Christoph Tycho Knigge (piano). 4 juni 20 u worden melodrama's uitgevoerd van Schubert, Schumann, Liszt en Pásthory op teksten van Hebbel, Bürger, Lenau, Rilke e.a. Op 5 juni 14u30 klinkt Tennyson's Enoch Arden van Richard Strauss; op 5 juni 20u is er een concert met een combinatie van gedichten van Gryphius, Hölderlin, Eichendorf en Rilke en liederen van Bach, Schubert, Couvoisier, Reger en Brahms.

COBRAZ

Nieuwe Nederlandse rockband met de onwaarschijnlijke combinatie van een wereldmuziek- en een garagerock-achtergrond. 2 juni Nighttown, Rotterdam.

OSDORP POSSE

'Ik sat in trem fijf emme lul stond stijf want naast me sat een lekker wijf!' Amsterdamse rap van gisse jongens die na elk optreden hun mond moeten spoelen. 2 juni Paradiso, Amsterdam.

PINKPOP

De 26ste editie van het Limburgse tuinfeest, met onder meer dEUS, Shane MacGowan, Bettie Serveert, Rollins Band, Faith No More, G-Love & Special Sauce, Slash, Van Dik Hout, Sinead O'Connor en Danzig. 5 juni Draf- en Renbaan, Landgraaf.

MOTÖRHEAD

Seks, de dood en andere interssante tekstonderwerpen, voor zover ze verstaanbaar zijn in de lawine van lawaai door Lemmy Kilmister en zijn hardrockende volumeduivels. 7 juni Noorderligt, Tilburg.

BOEDAPEST KLEZMER BAND

Klezmer is grenzeloze muziek, dus waarom geen bandje uit Boedapest? De violist uit dit orkest, Bob Cohen, is trouwens een Amerikaan, die in het 'Jinglish' (Jiddisch-English) zingt. Een andere sleutelfiguur is klarinettist István Kohán. 7 en 8 juni Vredenburg Utrecht, 11 juni Tilburg (Mundial festival).

ANG GRUPONG PENDONG

De muziekscene op de Filippijnen is decennia lang Amerikaanser dan de Amerikaanse geweest, maar de groep Ang Grupong Pendong stopt ook Fillipijns in zijn 'Etno' Folkrock. 4 juni Paradiso Amsterdam, 11 juni Rotterdam (Dunya festival).