Voorkeur; Musea

IN PERFECT HARMONY

Op de tentoonstelling In Perfect Harmony, Schilderij en Lijst 1850-1921 in het Van Gogh Museum in Amsterdam blijkt dat het in de tweede helft van de negentiende eeuw niet bezwaarlijk was als lijst en schilderij als decoratie en esthetisch object functioneerden. Prachtige gouden en gekleurde lijsten, in harmonie met het schilderij, en idealiter ook in overeenstemming met de omgeving. T/m 25 juni, Paulus Potterstraat 7, dag. 10-17u.

ILLEGALE CAMERA 1940-1945

Nederlandse fotografie tijdens de bezetting. De samenstellers van deze tentoonstelling hebben veel nieuwe beelden aan de geschiedenis toegevoegd door een aantal albums van particulieren op te sporen. T/m 11 juni, Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, ma-vr 10-17u, za-zo 11-17u.

ADRIAAN KORTEWEG

Korteweg (1890-1917) heeft slechts vier jaar van zijn leven aan de schilderkunst gewijd, maar in die periode schiep hij een bijzonder en intrigerend oeuvre. Net als Kandinsky wilde hij in zijn schilderijen gestalte geven aan het onzichtbare en ontastbare universum van de geest. Maar hij ging onstuimiger te werk: hij veegde, smeerde, schraapte, wreef en klodderde de verf op het doek. Een kunstenaar op zoek naar een droomleven. Tot 25 juni, Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan, Franseplaats 3, ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

FOTOFESTIVAL NAARDEN

Foto's van Kraus, Eldon, Solovjev en Oosterbroek hangen niet alleen aan de wand: ze staan ook achter prikkeldraad of liggen op stapels puin. Het maakt het kijken naar de beelden van de tijdens hun werk omgekomen fotografen tot een beklemmende ervaring. Images of Conflict is samen met 18 andere solo- en groepsexposities te zien in de catacomben onder de vestingwallen en op verschillende andere locaties in Naarden. T/m 5 juni. Ma-vr 11-17u, za 11-18u, zo 12-18u.

REISTOGTEN OM DEN AARDKLOOT-DE ONTDEKKING VAN DE WERELD DOOR KOOPLUI EN GELEERDEN

In de bibliotheek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam wordt exemplarisch getoond hoe handels-, roof- en veroveringstochten naar verre oorden vanaf het einde van de 18de eeuw veranderden in expedities die een steeds wetenschappelijker karakter kregen. T/m 9 juli, Bibliotheek KNAW, Joan Muyskenweg 25, Amsterdam. Ma-vr 10-17u en za-za 12-17u.

NEDERLANDSE TEKENINGEN UIT DE 19DE EEUW DEEL 2

'Een ware beeldenstorm op het gebied der kunst'. Zo zag de criticus Van Santen Kolff in 1875 het werk van de moderne landschapschilders, voor wie hij de naam 'Haagse School' bedacht. Tekeningen van de gebroeders Maris, Anton Mauve, Jozef Israëls, Jan Hendrik Weissenbruch en van geestverwanten in Amsterdam - bijvoorbeeld George Hendrik Breitner en Willem Witsen in Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. T/m 9 juli. Di-za 10-17u, zo 11-17u.

CHARLEY TOOROP

Haar stillevens hebben een rauw, volks karakter. Zo is er naast de traditionele schedel, flessen of kan vaak een stevige houten hamer afgebeeld of een paar klompen, een bankschroef en een zaag. De Toorop-collectie van het Kröller-Müller, bestaande uit 41 schilderijen, zeven litho's en zeven tekeningen, geeft een overzicht van het werk van de in 1955 overleden schilder. T/m 29 okt, Kröller-Müller Museum, Otterlo. Di-zo 10-17u.

EN VERDER

Gefascineerd door gewelddadigheid. Cady Noland, t/m 11 juni, Museum Boymans-Van Beuningen, Rotterdam; Pop Art. Topstukken uit de 'Collectie Nederland', t/m 12 nov, Kunsthal Rotterdam; Tony Oursler, t/m 18 juni, Van Abbemuseum Entr'acte, Eindhoven; Honderd jaar Nederlands stoelontwerp, t/m 18 juni, De Beyerd, Breda; Route 66, t/m 2 juli, Museum van de Twintigste Eeuw. Hoorn.