Voorkeur; Galerie

INFECTIONS

Veertien kunstenaars zoeken de beschutting op in het 19de-eeuwse Engelse landschapspark Wolfslaar (bij Breda) en tonen vanaf daar hun visie op de werkelijkheid. Hier worden honden in een gedempte put gegooid (Joseph Semah), bengelt een levensgrote Christus van suikergoed aan een boomtak (Peter Bruggenhout), en laat Karin Arink zien hoe verscheurend een idyllisch boomgroepje zijn kan. Met ook Henk Visch, Michel François, Paul Perry en Guido Geelen. T/m 9 juli. Park Wolfslaar, Wolfslaardreef 102, Breda. Dag 10-18u.

VIJFENDERTIG

Galeriehouder Ferd van Dieten van D'Eendt stelde een tentoonstelling samen van kunstenaars die allemaal in 1960 geboren zijn. Vijfendertig zijn ze dus, een leeftijdsgrens waarbinnen je het wel of niet hebt 'gemaakt'. Onder de exposanten veel bekenden, zoals Berend Strik, die in 1993 al een solo-tentoonstelling in het Stedelijk had, voormalig Prix-de-Rome-winnaar Paul Klemann, Janpeter Muilwijk, Serafijn en H.B. Werther. T/m 22 juni. Spuistraat, Amsterdam. Do t/m za 12-18u, zo 14-18u.

HELEN FRIK

'Feeling with Eyes' heet de beeldententoonstelling van Helen Frik (1960). Het gaat over waarnemen: 'Je ogen zijn je handen, je neus, je oren', zegt de Engelse Frik die al ruim tien jaar in Nederland woont. Haar beelden zijn opgebouwd uit de meest uiteenlopende materialen en voorwerpen, van papier of keramiek tot kinderklei en van volgepropte plastic boodschappentassen tot een tafel die omgekeerd aan het plafond hangt of een houten kistje dat net boven de grond zweeft. Onder dit laatste werk dat Content 1 heet, zit bij nader inzien van alles verborgen. Door onverwachte combinaties en speelse titels roept Frik bij de kijker allerlei associaties op die vaak een relativerend effect hebben. T/m 2 juli. De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere-Stad. Di-zo 12-17u.

GALERIE FONS WELTERS

Fotografie staat de laatste tijd weer sterk in de belangstelling van jonge kunstenaars. Benoît Hermans, Job Koelewijn, Aernout Mik en Liza May Post gebruiken dit medium op verschillende manieren. Hermans onderzoekt in zijn humoristische collages de relatie tussen fotografie en schilderkunst. Koelewijn en Post leggen rituele handelingen of performances vast die zij zelf uitvoeren. Zo loopt Koelewijn met een spiegelende kubus op zijn hoofd door een bloeiende boomgaard. Hij ziet zelf niets, maar maakt toch deel uit van de omgeving. Mik toont een monumentale foto van een mannenhand met een gelige slijmbal van kunststof, een materiaal dat vooral bij kinderen geliefd is. T/m 10 juni, Bloemstraat 140, Amsterdam. Wo-za 13-18u.

EN VERDER

In Haarlem: Nul 1960-1965, met Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Henderikse, t/m 11 juni in galerie Tanya Rumpff. In Rotterdam: collages en tekeningen van de Canadese Shelagh Keely t/m 16 juni bij RAMgalerie; t/m 3 juni bij het Centrum Beeldende Kunst Withinsights, een groepstentoonstelling samengesteld door Karin Arink met onder anderen Liorah Hoek, Paul Klemann en Annemarie Nibbering. In Amsterdam: installatie en tekeningen van Alexandra Engelfriet en Jacobien de Rooij t/m 1 juli bij galerie Loerakker; een installatie van Dennis Adams t/m 14 juni in Galerie Lumen Travo; 12 installaties van Dennis Oppenheim t/m 4 juni in Galerie De la Tour.