Voetballers oefenen met acteurs voor Abe

LEEUWARDEN, 1 JUNI. Voetbalspelers en acteurs zijn druk doende met repetities voor het theater- en voetbalspektakel 'Abe', over het leven van de legendarische linksbinnen van SC Heerenveen. De produktie, die in september vijf keer wordt opgevoerd in het Abe Lenstrastadion, wordt uitgevoerd door het Friese theatergezelschap Tryater samen met het tweede en het jeugdteam van SC Heerenveen.

De theaterscènes, die het leven van Abe uitbeelden, worden afgewisseld met nagespeelde korte fragmenten uit de beroemde voetbalwedstrijd Heerenveen-Ajax uit 1950. Bij rust stond SC Heerenveen met 1-5 achter, maar de Friezen versloegen de Amsterdammers uiteindelijk met 6-5. Abe was de grote uitblinker. Trainer Foppe de Haan van SC Heerenveen studeerde de afgelopen weken de doelpunten in met spelers. De voetballende Abe wordt gespeeld door Heerenveen-jeugdspeler Ronnie Pander. Pander denkt dat het met veel oefenen moet lukken de doelpunten zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven. Omdat van de wedstrijd geen beeldmateriaal bestaat, moesten de spelmomenten uit gedetailleerde krantenverslagen worden gereconstrueerd. De theaterscènes, die zich in twee keer 45 minuten op het veld afspelen, zijn zeer spectaculair, aldus zakelijk leider H. Wassmer van Tryater. Zo zal een helikopter landen waaruit een 'bobo' van Fiorentina stapt die Abe met een vet profcontract naar Italië probeert te lokken. Abe weigert: in roem en het grote geld was hij niet geïnteresseerd. De balvirtuoos is verder te zien in het Nederlands Elftal, in Amerika, tijdens een ontmoeting met Rinus Michels en aan het eind van zijn leven als hij na een beroerte aan zijn rolstoel is gekluisterd. De theaterrollen van de voetballer en de oude Abe worden gespeeld door acteurs van Tryater. Aan de toneel-voetbalwedstrijd doen in totaal 500 medewerkers mee. Volgens Wassmer is de belangstelling groot. “De voorstelling prikkelt zowel voetbal- als cultuurliefhebbers. Een unieke combinatie”. De Leidse schouwburg heeft het toneelstuk opgenomen in zijn nieuwe theaterprogramma van het komend seizoen. Voor de financiering van de aanloopkosten van het voetbal-theaterproject zijn 600 certificaten á 1000 gulden uitgegeven voor bedrijven, waarvan inmiddels een kwart is verkocht.

De totale kosten van het project bedragen 2 miljoen, maar die worden naar verwachting gedekt uit de recettes van de vijf voorstellingen en de twee try outs. Voor de opvoering worden alle 3.000 voetbalverenigingen in ons land aangeschreven. Ook alle theaters en schouwburgen zijn benaderd. Er is een speciale 'Abe-lijn' (020 - 4200200) opgezet waar kaarten kunnen worden gereserveerd.

    • Karin de Mik