Verlies voor Oost-Europabank

LONDEN, 1 JUNI. De Oost-Europabank heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 4,8 miljoen ecu (9,8 miljoen gulden) geleden.

De Nederlander Bart le Blanc, die als vice-president van de bank verantwoordelijk is voor het financiële beleid, verklaarde het negatieve resultaat gisteren uit de voorzichtige manier van boekhouden. De bank treft haar voorzieningen voor eventuele stroppen op het moment dat ze de kredieten verstrekt. Voor elke lening zet de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) zoals de bank voluit heet, 5 procent van het bedrag opzij. Voor deelnemingen in aandelenkapitaal in Oosteuropese projecten reserveert zij 8 procent en voor kredieten met een hoog risico 20 procent. Omdat de inkomsten uit rente en dividend pas later volgen, lijdt de bank voorlopig verlies, aldus Le Blanc. Het bedrijfsresultaat vóór voorzieningen ging duidelijk omhoog van 2,9 miljoen ecu tot 7,4 miljoen ecu. Tijdens de jaarvergadering liet Le Blanc al weten dat het bedrijfsresultaat over het hele jaar “aanzienlijk” hoger zal uitvallen, maar dat het netto resultaat negatief zal zijn. Volgend jaar hoopt de EBRD quitte te spelen. (ANP)